Здравното министерство и неправителствени организации готвят промени в наредбата за

...
Здравното министерство и неправителствени организации готвят промени в наредбата за
Коментари Харесай

Готвят промени в наредбата за ТЕЛК

Здравното министерство и неправителствени организации готвят промени в наредбата за здравната експертиза. Това стана ясно след среща при здравния министър, в която взе участие и омбудсманът. Реформата се налагала, поради доста недоволства от хора с увреждания, че наредбата ги ощетява.

Новата разпоредба за здравната експертиза е в действие от август предходната година.

Мая Манолова - народен омбудсман: 8 100 души от 40 хиляди минали през експертиза през последните 5 месеца са получили по-нисък % за тип и степен на увреждане, което ги е лишило от права. "
Според наредбата при установяване на % понижена продуктивност се взема поради единствено главното заболяване. Ако то носи най-малко 80%, а съпътстващите 50, се дават и спомагателни проценти. Здравното министерство предложило спомагателни проценти да се дават, в случай че главното носи най-малко 71 %.

Мая Манолова - народен омбудсман: " Това не беше признато ". Весела Одаджиева - НГИ " Системата ни убива всички ": " Националнопредставителните организации имат приложение този предел да стане 50. "  Неправителствени организации и здравният министър разискват новата разпоредба за ТЕЛК Неправителствени организации и здравният министър разискват новата разпоредба за ТЕЛК
Неправителствени организации ще обсъдят със здравния министър слабостите на новата разпоредба за ТЕЛК и вероятните промени в нея.

От здравното министерство оповестиха,че поддържат предлагането на Националнопредставителните организации. И чакат до на следващия ден всички заинтригувани да кажат дали утвърждават смяната.
Вера Иванова - НГИ " Системата ни убива ": Да се направи разбор на тъкмо кои съответни болести е понижен % и тези болести да се усили %, с цел да може да няма ощетени. "
Здравният министър е обяснил,че смяната в наредбата за здравната експертиза е най-спешната мярка, тъй като имало доста недоволни. По думите на Кирил Ананиев даже при един човек да има проблем той трябвало да бъде решен.

Весела Одаджиева - НГИ " Системата ни убива всички ": " В период до след 2 месеца към този момент би трябвало да има финален вид на наредбата. "
От идващия месец общественото и здравното министерство и специалисти от Световната здравна организация ще работят върху разбор на опциите за въвеждане на система за сложна оценка на обществения и здравен статут на хората с увреждания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР