Здравноосигурените и здравнонеосигурените граждани не трябва да плащат потребителска такса

...
Здравноосигурените и здравнонеосигурените граждани не трябва да плащат потребителска такса
Коментари Харесай

Балтов: Без потребителска таксиа за ваксиниране срещу коронавирус


Здравноосигурените и здравнонеосигурените жители не би трябвало да заплащат потребителска такса за слагането на ваксина против COVID-19.

Това сподели шефът на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ проф. Асен Балтов по време на седмичния брифинг за разпространяването на ковид а у нас, представен от БГНЕС.

„ Няма потребителска такса при общо практикуващия доктор, няма такса във имунизационни пунктове. Просто, който има предпочитание може да пристигна и да се ваксини ра, когато му пристигна времето. Същото важи и за тези, които са здравнонеосигурени. Хората се тормозят, тъй като имали прекратени здравноосигурителни права – не, никой не търси от тях здравноосигурителни права ”, акцентира проф. Асен Балтов.

Директорът на “Пирогов ” уточни, че ръководеното от него лечебно заведение има 5 пункта, в които ваксини рат, и опция за 2 мобилни екипа, които при потребност ще вървят на място. „ Това, което направи доста неприятно усещане още първите дни, когато се отвориха пунктовете, че по декларираните описи, които идват в „ Пирогов “ от РЗИ – при примерно при деклариран лист от 170 индивида, които са декларирали, че имат предпочитание да бъдат ваксини рани, действително се явяват не повече от 50. И този проблем незабавно рефлектира върху хората, които са и чакат да дойдат да се ваксини рат. Защото ние вършим поръчка през днешния ден да ваксини раме 500 индивида, от тези 500 индивида идват действително 30%. Това се оказва един огромен проблем освен за нас, а и за мотивацията и темпа на имунизация ”, съобщи директоркторът и уточни, че по тази причина и тяхната молба била към проф. Гигов да се намерения по въпроса дали да не може да се включи и четвърта фаза.

„ Защото виждаме, че има доста хора, които желаят да се ваксини рат, а действително те изчакват да мине втора и трета фаза. Същевременно хора от втора фаза декларират, че желаят да се ваксини рат и по-късно не идват. Това за нас е проблем, тъй като имаме подготвеност да работим доста по-интензивно, в това число събота и неделя с нашите екипи, а казусът е, когато не се явят хората, които би трябвало да бъдат ваксини рани ”, сподели проф. Балтов.

Той акцентира, че в никакъв случай не отварят флакон преди да е ясно какъв брой индивида има за него, които са готови. „ Тоест, в случай че имаме флакон на “Модерна ”, ние наложително, с цел да я отворим този флакон и да му разпределим на дозите, би трябвало да имаме хората, които са избрани, само че не както е по лист, а действително колкото са пристигнали на терен. Затова в никакъв случай не се стига до отваряне на флакон, който не се употребява, може би някъде има останала една доза, само че никога не да се хаби цялостен флакон ”, уточни той.

От своя страна проф. Костадин Ангелов сподели, че чакат да се форсира темпа на имунизацията. Той бе безапелационен, че имунизационният проект не е пред неуспех.

Здравният министър към този момент на няколко пъти сподели, че медицинският протокол за осъществяване на избори по време на пандемия ще е подготвен 45 дни преди датата на вота. Днес той разгласи, че протоколът през днешния ден ще бъде подготвен и ще бъде предаден на ЦИК и ще бъде публикуван до всички общини в страната, които са виновни за провеждането на изборния развой.

“Протоколът беше показан предходната седмица в ЦИК. Там в мненията стигнахме до заключението, че техните отговори би трябвало да бъдат дадени до края на предходната седмица или началото на тази. Те закъсняха с няколко дни, несъмнено, всичко е въпрос на благоприятни условия. Ние се съобразихме с техните бележки. Снощи „ Здравен надзор “ завършиха протокола. Днес ще го разгледаме за последно и ще бъде показан ”, съобщи Ангелов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР