Здравният министър в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров коментира дали

...
Здравният министър в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров коментира дали
Коментари Харесай

Кацаров: 90 % от починалите са неваксинирани над 60 години

Здравният министър в служебното държавно управление доктор Стойчо Кацаров разяснява дали има спор със просветителния си сътрудник проф. Николай Денков.

" Всеки обезпечава проби за своето ведомство. Аз обезпечавам за РЗИ-тата и така нататък В случая ние се ангажирахме да помогнем на просветителните управляващи. Това тестване се прави за първи път, искахме да помогнем, а в този момент откакто са обезпечени тестванията доникъде на януари, те имат опция да реагират и да си възнамеряват идващите доставки. В цяла Европа се търсеха проби, по тази причина бе затруднено идването им. 4 милиона теста сме договорили. 1,5 милиона са за просветителното министерство. 

Говорим си със здравното министерство, не сме в спор. Имаше напрежение там около този проблем, което е разбираемо ", сподели той в утринния блок на " Нова телевизия ".

" На доста места в Европа има цялостен локдаун сега, а ние нямаме. Така че дано съпоставяме всички неща. България обърна епидемиологичната вълна без да излиза в локдаун ", сподели още той, а водещият Виктор Николаев го отвърна с думите: " Да, само че сме втори по смъртност ". Последва следният отговор: " Здравните управляващи не могат да лекуват. Лекуват лечебните заведения. Здравните управляващи могат да основат организация, тъй че всеки болен да има достъп до здравна помощ, ние създадохме такава организация. Ще се съгласите с мен, още от лятото се сътвори. Що се отнася до смъртността, би трябвало детайлно да бъде оценено това, което се случи в нашата страна освен при сегашните, а и при предходните талази на Ковид. Ще се опитам да хвърля малко изясненост за какво толкоз хора умират. 90 % от умрелите хора са над 60 години и неимунизирани. Ще ви върна на първите дни като станах министър. В първото ми послание споделих възрастните хора да се имунизират. Разпределих това да става и при персоналните лекари, с цел да не вървят да стават опашки и дефинирах това да става от понеделник до четвъртък единствено за възрастни хора. За страдание огромната част от българите не престават да не се имунизират и това е главната причина за високата смъртност. Продължавам да упорствам на това, че имунизацията би трябвало да е доброволна и да бъде съзнателен избор на хората. А до момента в който ние убеждавахме хората да се имунизират, политически партии, които се бореха за гласове, се противопоставяха на процеса на имунизацията, отричаха зелените документи, разпространяваха подправени вести. И от тях би трябвало да се потърси отговорност. А и колкото и добра организация да създадеш, в случай че здравната система е в неприятно положение, резултатите няма по какъв начин да са положителни. Няма да въведа нищо повече в тази посока в оставащите ми дни като министър. Въвеждането на зеления документ оказа помощ да се пречупи вълната. Искаха ми даже оставката, само че считам, че в този момент всички са уверени в зеления документ ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР