Здравният министър Кирил Ананиев предлага основните заплати на санитар, сестра

...
Здравният министър Кирил Ананиев предлага основните заплати на санитар, сестра
Коментари Харесай

Ананиев предлага заплатите на санитар, сестра и лекар да са в съотношение 1 : 1.7 : 2.2

Здравният министър Кирил Ананиев предлага главните заплати на санитар, сестра и доктор да бъдат в съответствие 1: 1.7: 2.2. Това планува създадената от екипа му методика за образуване на възнагражденията, която Ананиев стартира да показва от понеделник на обиколки в лечебните заведения в страната. Турът на министъра стартира от Бургас, Варна и Велико Търново.

По тази формула при минимална заплата от 560 лв. за санитар, колкото действително се получава за тази служба на множеството места в страната, главната заплата на сестра ще бъде 950 лв., а лекарската 1200 – параметри, които на процедура преповтарят заложеното в груповия трудов контракт в опазването на здравето.

В доста лечебни заведения обаче тези заплати и в този момент не се доближават, което стана причина за митинги на медицински сестри и работещи в обособени лечебни заведения.

В отговор на митингите бяха отпуснати спомагателни 50 млн. лв. от кабинета, които да се насочат за заплати и бяха увеличени цените на някои клинични пътеки с други 50 млн. лв..

При обиколките си в страната в този момент Ананиев ще ревизира по какъв начин се разпределят отпуснатите от Министерския съвет спомагателни пари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР