Здравните власти в Европа обсъждат дали да последват на примера

...
Здравните власти в Европа обсъждат дали да последват на примера
Коментари Харесай

Европа обмисля прилагането на “щадяща доза“ от ваксината срещу маймунска шарка

Здравните управляващи в Европа разискват дали да последват на образеца на Съединени американски щати и да ползват “щадяща доза “ от оскъдната ваксина против маймунска шарка, с цел да стигне за повече хора, оповестява Ройтерс.

През тази година по света са регистрирани 27 800 случая на маймунска шарка, най-вече измежду гей мъже и има 12 смъртни случая, свързани със болестта. В Европа са регистрирани 13 912 случая на болестта и два смъртни случая в Испания .

Доставките на, която е единствената позволена за попречване на маймунската шарка и е основна част от световния отговор против болестта, са нищожни, съгласно СЗО и други държавни здравни организации.

Във вторник Съединени американски щати поддържа концепцията един флакон от имунизацията да се ползва на до пет обособени дози вместо една доза .

Този по този начин наименуван метод “щадяща доза “ е бил пробван и преди с други ваксини, в това число против полиомиелит и жълта тресчица, само че доказателствата за това дали може да работи при маймунска шарка са лимитирани.

“Европейската организация по медикаментите (ЕМА) ще разиска опцията за щадящ доза “, сподели представител на ЕМА пред Ройтерс, добавяйки, че регулаторът ще разиска тактиката с производителя и европейските страни.

Компанията не отговори на многократните претенции за коментар.

Според Агенцията по храните и медикаментите в Съединени американски щати, данните, събрани в клинично изследване от 2015 година, демонстрират, че щадящата доза може да работи, без да се жертва сигурността и ефикасността на имунизацията .

СЗО заявява, че “насърчава потреблението на ваксини в границите на опити, които ще оказват помощ за събирането на информация за използването им при тази зараза “.

Междувременно някои държавни управления в Европа подхващат други стъпки. Например Англия предлага единствено една доза от двудозовия режим на най-застрашените хора като краткотрайна мярка, с цел да обезпечи най-малко някаква отбрана на по-голям брой хора.

Не е ясно дали всеки метод ще докара до съответна отбрана против маймунската шарка, която нормално е лека до умерена зараза, която води до грипоподобни признаци и присъщи цялостни с гной кожни лезии.

Вирусното заболяване е ендемично в някои елементи на Африка от десетилетия и за първи път беше обявено за разпространяването му отвън тези страни през май тази година.

Адам Фин, професор от университета в Бристол, който работи със СЗО Европа за даване на препоръки по отношение на акции за имунизация против маймунска шарка, сподели, че “има смисъл “ да се оцени методът за щадящата доза “тъй като изчерпването на запасите от ваксини е доста действителен евентуален риск при епидемията от маймунска шарка. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР