Здравните власти уверяват, че в разгара на четвъртата вълна предпазните

...
Здравните власти уверяват, че в разгара на четвъртата вълна предпазните
Коментари Харесай

Как новите противоепидемични мерки ще засегнат бизнеса

Здравните управляващи твърдят, че в разгара на четвъртата вълна защитните ограничения против разпространяването на вируса би трябвало да важат на национално равнище. От рестриктивните мерки ще зависят и икономическите ограничения за подкрепяне на засегнатите бизнеси.

Христо Костов е притежател на заведение. Досега е изгубил към половината от личния състав си поради пандемията. Смята, че последващо вероятно затваряне или стягане на ограничения може да бъде пагубно за бизнеса му.

" Възстановяването ни лишава години за това, което загубихме за няколко месеца, в които бяхме затворени ", споделя той.

Христо регистрира непрестанно увеличение на разноските, което затруднява работата още повече.

Според основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев не е определящо мястото за риска, а държанието ни без значение къде се намираме. Ключовото е до каква степен се съблюдават ограниченията там.

Новите ограничения плануват без ограничавания в потенциала да работят местата, чиито чиновници са ваксинирани или преболедували, както и да позволяват единствено клиенти, които са имунизирани, преболедували или с негативен PCR тест за последните 72 часа, посочи Стойчо Кацаров. Нормативно това към момента не е регламентирано и не е ясно кой ще реализира контрола на посетителите. Това би трябвало да бъде написано в заповедта.

" Това че там участват единствено имунизирани хора или хора с негативен PCR или хора, които са боледували през последните 6 месеца, в действителност значи, че от епидемиологична позиция, рискът от разпространяване е най-малък ", сподели служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров.

Той увери, че каквато и ограничаваща мярка да бъде наложена във връзка с настоящи икономически субекти, тя ще бъде съпроводена неотложно с поддръжка и обезщетение за хората, чиито работа или бизнес са наранени.

Днес министърът на стопанската система Кирил Петков разиска с работодателски и браншови организации финансови ограничения за превъзмогване на рецесията, подбудена от пандемията.

У нас сега се следи най-висока заболеваемост при хората сред 20 и 40 години. Според основния държавен здравен контрольор това се дължи на характерностите на Делта разновидността.

" Като тежест въпреки всичко този Делта вид, сякаш е малко по-лек от другите, само че заради това, че визира доста хора това няма да се усети. За лечебните заведения натискът отново ще е същият ", съобщи доцент Ангел Кунчев.

Към днешна дата данните на единния информативен портал демонстрират, че приетите в болница са 2001, 174 са в интензивни отделения.

" Драмата не е в броя на инфектираните хора, драмата е в броя на заетите медицински кревати. Ние не можем да допуснем обстановка, в която нямаме кревати, а имаме заболели, които се нуждаят от болнично лекуване. Това няма да го допуснем ", акцентира министър Кацаров.

Според основния държавен здравен контрольор, въпреки и мъчно, здравната система може да се оправи при претовареност на 6000 - 8000 болнични кревати. Ако се стигне до превишаване на 9000 хоспитализарани, лекарите ще се изправят пред съществени проблеми.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР