Здравните власти не предвиждат промяна в сроковете на зелените сертификати

...
Здравните власти не предвиждат промяна в сроковете на зелените сертификати
Коментари Харесай

Срокът на зелените сертификати за вътрешна употреба няма да се променя засега

Здравните управляващи не плануват смяна в периодите на зелените документи за вътрешна приложимост в страната към този момент. Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев във вторник.

Разяснението на здравните управляващи идва на фона на идното понижаване периода на годност на имунизационните документи при пътешестване в Европейски Съюз от 1 февруари от 1 година на 9 месеца (270 дни).

Този период, обаче, не визира документите, които се употребяват за вътрешни цели: да вземем за пример вход със документ в редица обекти като заведения, публични здания, магазини и така нататък

" Това, което е контрактувано на интернационално равнище - да бъде съкратен интервалът единствено за цел пътешестване и прекосяване през границите, по никакъв метод не касае периодите за България - те не се трансформират все още ", изясни Кунчев.

Преди ден от Министерство на здравеопазването предизвестиха, че към 1 февруари документите на 93 000 българи ще са невалидни за пътешестване в Европейски Съюз. За да ги възобновят за пътешестване те могат когато и да е да си сложат бустерна доза и документите да станат безсрочни.

Остава и опцията да се пътува със документ, доказващ преболедуване или негативен тест.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР