Здравните осигуровки за бежанците от Украйна предизвикаха продължителен спор между

...
Здравните осигуровки за бежанците от Украйна предизвикаха продължителен спор между
Коментари Харесай

Здравните осигуровки на бежанците скараха депутатите


Здравните осигуровки за бежанците от Украйна провокираха нескончаем спор сред депутатите. Промените са планувани в Закона за здравното обезпечаване, който се гледа на първо четене в пленарна зала през днешния ден.

Законопроектът планува с изключение на право на здравна помощ за бежанците, която всяка болница е длъжна да извърши за пациенти в тежко положение, те да имат право на лекарствени артикули и доболнична здравна помощ в границите на една година у нас. Законопроектът урежда за лицата със статут на краткотрайна протекция наложително здравно обезпечаване, което НЗОК ще може да заплаща.

Засега обаче не е конкретизирано какво ще е финансирането, като вносителите - депутати от Продължаваме промяната, прецизират, че то ще се уреди с акт на Министерски съвет. Осигуровките ще се отнасят, както за украински, по този начин и за български жители, идващи от Украйна, а в границите на дебата стана ясно, че от смяната в закона ще може да се възползват всички бежанци - в това число съветски и сирийски жители.

След два часа и половина полемика " за " гласоподаваха 158, срещу бяха 6 от " Възраждане ", 28 " въздържали се " - 16 от ГЕРБ и 12 от Движение за права и свободи.

В дебата думата първа взе депутатът от " Възраждане " Елена Гунчева, която бе безапелационна, че законопроектът е дискриминация - защото се отнася единствено " за един тип " бежанци. В тази връзка " Възраждане " ще внесе промени сред първо и второ четене на закона тези цели за бежанци да могат да бъдат употребени и за български жители. Тя изиска да знае за какъв период ще са измененията и добави, че може да се окаже, че се приема законът, а решение на Министерски съвет няма да има. " Стотици хиляди български жители не са обезпечени - умират на прага на Спешна помощ, по-добре да се замислим по какъв начин оказваме помощ на българските жители ", сподели още Гунчева.

Председателят на здравната комисия от Политическа партия и вносител на смяната Антон Тонев добави, че ще се съобразят с всички оферти, които имат за цел да подобрят текстовете и уточни плановете. " В най-лошия случай се чака да минат над 200 000 бежанци и в случай че всички от тях пожелаят статут на краткотрайна протекция или непрекъснат статут - оптималният размер е 54 млн. лева за бюджета, под 10% от миналите жители на България са поискали подобен статут ", сподели той. По отношение на обвинявания, че богати бежанци със скъпи коли се редили на опашката и дали ще им се ревизират приходите, Тонев бе безапелационен: " Не имам вяра, че такива бежанци ще се редят на опашка да получат безвъзмездна здравна помощ. " Той добави, че по предложение на премиера Кирил Петков в Европейски Съюз върви полемика и ще се сътвори фонд за страните, създали разноски, и е допустимо разноските да бъдат покрити от там.

Илин Димитров от Политическа партия добави, че 133 000 чужденци са влезнали, 61 000 са останали, 19 000 регистрирани за леговище за един месец. Той посочи, че в закона не е записано, че е единствено за украинските бежанци, а за всеки търсещ леговище, ще има поддръжка - без значение дали са руснаци или сирийци. За " първокласния метод на живот " Димитров разяснява, че не е имало представител на " Възраждане " да види какви хора идват от Украйна, да вземем за пример във Варна, където пристигнал цялостен рейс с 20 деца без родители единствено с телефонни номера, написани на раницата. 7895 са под 18 година - те би трябвало да получат здравно обслужване, безапелационен бе той.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи подлага на критика самия законопроект, че не е законодателно изчистен, предлагането не трябвало да е в тялото, а преходните и заключителните разпореждания. Той упрекна, че няма и финансова рамка и очакван бюджет в НЗОК.

От ГЕРБ Костадин Ангелов добави същата теза: чисто процедурни пороци, планът не е обществено разискван. Ангелов разгласи, че ПГ ще се въздържи да го поддържа. А Асен Балтов изиска вместо законопроект, отваряне на фонд. Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ", съпостави филантропичната помощ за Украйна, която нашето държавно управление по този начин и не изпратило, даже за българите там, които били блокирани във войната. " В законопроекта се приказва единствено за Украйна - прокарва ли държавното управление двоен стандарт, когато оказваме помощ там - когато се приказва за помощта за бежанци, оказваме помощ единствено на хора от украински генезис, а не сме изпратили още филантропична помощ за българите в Украйна. Няма да го подкрепим, основава дискриминация ", безапелационен бе той.

Спорът стигна до там, че Костадин Ангелов изиска да се помни, че Българска социалистическа партия са имали декларация против военна помощ за Украйна, а в отговор Георги Свиленски от левицата прикани депутатите от ГЕРБ да си смъкват лентичките за поддръжка на Украйна, закачени на саката им през днешния ден.

Искрен Митев от Политическа партия бе безапелационен, че средствата за украинските бежанци няма да дойдат от джоба на българските жители, по този начин както " акциите на младежите от ГЕРБ, които си пълнили колите с бензин, с цел да се вдигнат цените на горивата и създавали суматоха за цените на олиото ".

Ивайло Христов от Има Такъв Народ заявява, че ще поддържат законопроекта, защото в цялата история на българския народ не е имало обстановка да не подкрепим нуждаещи се, само че въпреки всичко изиска сред първо и второ четене да се обясни финансирането. Мартин Димитров от Демократична България разгласи, че парламентарната им група ще поддържат законопроекта, " тъй като, когато си споделил, че си за филантропична помощ, би трябвало да подкрепиш бежанците ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР