Здравните осигуровки на бягащите от войната украинци ще струват на

...
Здравните осигуровки на бягащите от войната украинци ще струват на
Коментари Харесай

Държавата ще плаща осигуровките на бягащите от войната 3 месеца

Здравните осигуровки на бягащите от войната украинци ще костват на страната близо 49 милиона лв.. Това оповестиха за " По света и у нас " от здравното министерство.

По предварителни сметки здравната грижа за потърсилите протекция у нас до края на тази година ще коства 38,5 милиона лв.. А за първите 2 месеца на 2023 година ще са нужни още 10 милиона лв..

До момента в България са влезнали близо 260 000 украински жители. Над 103 000 са останали у нас и са регистрирани за краткотрайна протекция.

Така те автоматизирано получават здравноосигурителни права. Срокът, в който страната ще заплаща осигуровките на деца и пенсионери, е една година. А хората в трудоспособна възраст са обезпечени от страната за 3 месеца.

След 26 април персоналните лекари получиха право да записват в пациентските си листи бягащите от войната, които са потърсили краткотрайна протекция. Доктор Христов към този момент има над 20 пациенти от Украйна. Всички са с изрядни документи.

" Като здравноосигурени в системата на Национална агенция за приходите излизат не повече от една трета. Тези хора действително са отвън системата на здравното обезпечаване и нищо не може да се направи отвън Спешна помощ ", съобщи доктор Николай Христов, общопрактикуващ доктор.

От здравното министерство изясняват, че бягащите от войната се смятат за здравноосигурени от датата на приемане на краткотрайна протекция. Държавната организация за бежанците подава информация за тях в приходната организация. Колко време лишава процедурата обаче не стана ясно. А някой от бежанците към момента не знаят, че здравната ни система към този момент е налична за тях.

" На бежанците се показва лист с лечебни заведения, които ни одобряват и ни дават безвъзмездна помощ ", споделя Виктория Оленич.

Виктория е у нас от месец и половина. Преди няколко дни е почнала работа като сервитьорка и на процедура сама ще заплаща здравните си осигуровки. 15-годишният ѝ наследник е обезпечен за сметка на страната най-малко до 26 април идната година.

" Засега възнамерявам до края на лятото да остана да работя и се надявам до тогава всичко да се реши наред ", разяснява Виктория Оленич.

Олеся съпровожда щерка си да запише публично неотдавна роденото ѝ внуче при персоналния доктор, който го преглеждал непринудено.

" Малко мъчно е да се откри персонален доктор, тъй като по принцип лекарите са заети ", споделя Олеся Кацарова.

Дъщерята на Олеся също се е записала при фамилен доктор, само че още не е наясно какъв брой време ще здравноосигурена.

" Не знам до какъв брой време може по майчинство. Ще действаме по условия ", съобщи Олеся Кацарова.

От здравното министерство обясниха,ч е и в тези случаи страната заплаща осигуровки 3 месеца. Медиците, които са лекували бягащите от войната преди да влязат в действие измененията, които уреждат здравните им права, не знаят дали страната ще покрие разноските им.

" Надявам се системата да задоволително гъвкава. Така, че да се заплати тази активност със задна дата. Защото хората имат потребност от здравна грижа в този момент сега и ние сме им я обезпечили ", сподели още доктор Деница Даскалова, общопрактикуващ доктор.

Разходите на лекари и лечебни заведения за лекуване на бежанците от Украйна ще бъдат покрити с трансфер от здравното министерство към здравната каса.

По тематиката работи: Екип на " По света и у нас "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР