Здравната комисия отхвърли законопроекта на „Възраждане“, с който се предлага

...
Здравната комисия отхвърли законопроекта на „Възраждане“, с който се предлага
Коментари Харесай

Здравната комисия отхвърли нулевата ставка за ДДС за лекарствата и медицинските изделия

Здравната комисия отхвърли законопроекта на „ Възраждане “, с който се предлага нулева Данък добавена стойност ставка за медикаментите и медицинските произведения, с 8 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и 8 „ въздържал се “.

Проектът беше подсилен от Движение за права и свободи, само че с доста съществени забележки. „ Лекарствените артикули са с контролирани от законодателя цена, по тази причина там може да се разчита, че цените ще бъдат понижени “, сподели доктор Хасан Адемов.

„ Пазарът на медикаменти е за 5 милиарда лева предходната година. Това значи, че би трябвало непосредствено да отпишем 1 милиарда лева ДДС-то е един от дребното налози, които могат да бъдат събрани “, съобщи доцент Ивайло Христов от „ ИТН “.

Според ръководителя на комисията и народен представител от „ Продължаваме промяната “ доцент Антон Тонев намаляването на Данък добавена стойност не е най-хубавият инструмент да се помогне на уязвимите групи. „ Намаляването на Данък добавена стойност не оказа помощ за понижаване на цените в други бизнеси. Икономистите считат, че намаляването на Данък добавена стойност подкрепя повече бизнеса, в сравнение с крайния консуматор “, сподели той.

Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов пък съобщи, че намаляването на ставките ще остане за разискване за по-благоприятни условия, тъй като на този стадий ще понижи салдото в целия живот на страната.

Срещу законопроекта се оповестиха от Министерството на финансите, които обявиха, че намаляването на ставката не води до автоматизирано понижаване на цените или до увеличение на приходите на лицата. „ Въвеждането на понижена ставка на Данък добавена стойност за избрани доставки на артикули и услуги от първа нужда или за обществено потребни артикули не може да се преглежда изолирано и е належащо същото да се преценя както в подтекста на данъчната политика, по този начин и на другите политики на страната. Промени в данъчните закони не могат да се вършат след приемането на бюджета за съответната година, тъй като в бюджета би трябвало да бъде взето поради изменението в приходната част “, сподели по време на съвещанието представителят на министерството.

Зам.-министърът на опазването на здравето доктор Петър Грибнев от своя страна съобщи, че Министерството на здравеопазването също не поддържа законопроекта. „ Спорно е дали възможна смяна в режима на Данък добавена стойност върху лекарствените артикули и медицински произведения, както и здравно съоръжение, помощни и други уреди, нормално предопределени за облекчение или лекуване на неработоспособност, за извънредно персонално потребление от инвалиди, в това число ремонта на такива артикули и доставката на детски седалки за автомобил, ще докара до стремежи резултат от повишение на достъпността им и успеваемостта на разходване на обществения запас в опазването на здравето. Всяко понижаване на приходната част на държавния бюджет би довело до опасности при осъществяване на заложените разходни политики, част от които са и разноските за лекарствени артикули и медицински произведения “, сподели той.

Д-р Грибнев акцентира, че за понижаване цените на лекарствените артикули НЗОК заплаща по-ниската стойност сред контрактуваната в рамковите съглашения, подписани от министъра на опазването на здравето в качеството му на Централен орган за покупки в бранш „ Здравеопазване “, и цената, на която лекарствените артикули са доставени на изпълнителя на болнична здравна помощ, без значение дали той е възложител по Закона за публичните поръчки.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев акцентира, че Касата не поддържа законопроекта с изключение на поради изложените до този миг доводи, само че и тъй като европейската инструкция наложително споделя, че Данък добавена стойност ставката не може да бъде по-ниска от 5%. „ Разширяването на кръга на артикули и услуги, които ще се таксуват с понижена ставка на Данък добавена стойност, ще докара до понижение на бюджетните доходи, което слага въпроса за тяхното компенсиране. Това от своя страна ще докара до нужда от спор за изцяло преразглеждане на настоящата данъчна система и за увеличение ставките на директните налози, за компенсиране понижението на приходите от Данък добавена стойност “, сподели още проф. Салчев.

В мнението си от Асоциация на производителите и търговците с медицински произведения и помощни средства пък декларират, че напъните на законодателя следва да се насочат към промени в Закона за интеграция на хората с увреждания и Правилника за използване на закона за интеграция на хората с увреждания по отношение на медицинските условия, експлоатационните периоди и нужните документи за помощни средства, за които лицата с увреждания употребяват целева помощ и в издаването съответните заповеди на отрасловия министър, с която се утвърждават пределните размери/лимити на помощите.

„ Именно с нарастване на лимитите на пазара ще влязат качествени произведения, които действително ще усилят опциите на хората с увреждания за реализация на трудовия пазар във време, когато се приказва, че липсват задоволително квалифицирани фрагменти “, считат от Асоциацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР