Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е

...
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е
Коментари Харесай

Каша от коприва с орехи

Здравейте! Видях дотук в състезанието, че няма никой, който е взел участие с рецепта с. Явно самото й споменаване буди тръпки от злост. Свекърът и свекървата от две години живеят на село и помолих свекървата да ми набере малко, че и аз да вземам участие във вашия конкурс.

Макар тя да е доста потребна, в действителност не са доста рецептите с нейно присъединяване – копривена чорба и копривена каша са най- постоянно срещаните. Иска ми се да кажа, баба ми ме научи на тази рецепта, само че истината е, че я видях преди време в интернет и я направих по този начин, както я видях.

Единствено се допитах до свекърва ми, по какъв начин да попаря горещия й манталитет. И по този начин, изпращам ви рецептата за каша от.

За 4 порции
( една дребна тенджерка )

400 гр
1 връзка свеж лук
4-5 скилидки чесън или
1 връзка свеж чесън
2 яйца
4 супени лъжици брашно
50-60 гр начупени или нарязани орехи
Пресен джоджен на усет
Червен пипер
Черен пипер
Сол
Олио


Приготовление:

Копривата третираме с ръкавици, до момента в който я мием деликатно под течаща вода. Понеже е мъхеста и задържа повечко пръст от лапада да речем.

Измиваме я и я слагаме в огромна тенджера с вряща вода за към 5-7 минути от момента на кипването й. Оттук нататък ръкавици не са нужни.

Изваждаме я незабавно в студена вода и отцеждаме в гевгир. Нарязваме я, а водата от бланширането оставяме настрани.

Нарязваме на ситно лука и чесъна и запържваме в олиото. Слагаме аления пипер и незабавно след него нарязаната. Разбъркваме добре и наливаме от водата от бланширането, два три пръста над равнището на та в тенджерата.

Като поври 10 минути, размиваме брашното в малко от водата и като стане еднородна кашичка, под непрестанно бъркане, на тънка струйка изсипваме при та. Бъркаме пламенно от самото начало.

Слагаме черния пипер, солта на усет и оставяме още 10 минути да се посгъсти. Преценете на око, дали би трябвало да се долее още вода.

Когато е съвсем подготвена, изсипваме разбърканите, само че не разрушени яйца и още веднъж бъркаме, до момента в който не забележим, че белтъкът се е втвърдил.

Накрая слагаме нарязания джоджен. Ако нямате свеж, по- добре въобще не слагайте. Има разлика във усета, несъмнено. Ако желаете, можете да пасирате кашата малко.

Някои поставят на кашата натрошено сирене, само че аз се задоволих единствено с натрошените орехи. Много значимо е, да са на едро, с цел да се усеща усета им измежду тревистия на та.

За вас готви и хапна на драго сърце:

Цветомира от Казанлък

Благодарим на всички, които участваха. На 20 април 2014 година състезанието завърши.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР