Здравето започва от кухнята - вижте как да си приготвите

...
Здравето започва от кухнята - вижте как да си приготвите
Коментари Харесай

Гхи (пречистено масло)

Здравето стартира от кухнята - вижте по какъв начин да си приготвите пречистено масло Гхи

Необходими Продукти

● масло - 1 кг несолено (или 4 пакета по 250 г)

Начин на подготвяне

В последно време в рецептите нерядко се среща „ гхи “ като нужен артикул (или сурогат на такъв), само че не всеки е наясно какво съставлява това масло. Често даже асоциациите са свързани с нещо екзотично или скъпоструващо, а това не е по този начин. Гхи можем да приготвим бързо и елементарно в домашни условия с артикули от близкия магазин.

Всъщност античната индийска просвета за здравето и дълголетието – Аюрведа - дефинира пречистеното масло гхи като един от най-полезните артикули. Това е по този начин, тъй като след обработка се отстраняват белтъците и водата, съдържащи се в продаваните масла.

За начало подберете тенджера с дебело дъно, като сте сигурни, че е безусловно суха, и сложете вътре несоленото масло на слаб огън. Не е нужно да го раздробявате на части, защото то ще бъде разтопено по този начин или другояче.

Ако го разрежете обаче, ще се разтопи по-бързо. Можете да приготвите каквото количество желаете, само че защото лишава известно време, по-удачно е да работите с най-малко един кг купено масло.

Когато маслото се разтопи напълно (няма бучки), то към момента има белезникаво-бял цвят и течността е плътна. След няколко минутки ще стартира да се образува бяла пяна. При качествените масла пяната, която се отделя, не би трябвало да е прекалено много.

Точно тук е моментът, който ще се повтаря постоянно в идващия час – би трябвало благодарение на лъжичка да махате пяната (изсипвайте я в дребна чашка, например). Старайте се да не загребвате прекалено много от сместа. Това би трябвало да се прави, до момента в който маслото не стане транспарантно и без пяна от горната страна.

Сместа би трябвало да има леко блудкав мирис на орехи. Ако мирише на изгоряло (опушено) или на нещо друго, повода е или в качеството на маслото, което е употребявано, или е попаднала вода в тенджерата.

Единственото, което остава вътре, са дребни бели топченца (белтъците), които ще бъдат прецедени. Това вършим през доста ситна цедилка (или наложена чиста маричка). Прецеждаме непосредствено в стъклен буркан – железни и пластмасови съдове не са подобаващи, както и измити остарели опаковки от маргарин.

Готовата примес, която е останала в буркана след преливането, би трябвало да бъда чиста (т.е. да няма бели следи) и да не попада вода в нея. Много е значимо да се изчака сместа да се втвърди леко и да изстине изцяло, защото в случай че се затвори бурканът преди този момент, ще попадне влага вътре.

За маслото гхи се смята, че е артикул, който не може да се скапе. Грешно е публикуваното разбиране, че това масло би трябвало да се държи в ледник и има къс период на валидност. При състояние, че гхи е приготвено вярно, то може да се съхранява за безграничен интервал от време на стайна температура (далеч от директна слънчева светлина). Продуктът не се замразява.

Гхи може да се употребява за всевъзможен тип готвене (пържене, задушаване, печене), както и за непосредствено изразходване върху самун, да вземем за пример.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР