Зайците са сред най-сладките домашни любимци, особено подходящи животни за

...
Зайците са сред най-сладките домашни любимци, особено подходящи животни за
Коментари Харесай

Как да се грижим за зъбите на зайците, за да ги предпазим от проблеми?

Зайците са измежду най-сладките домашни любимци, изключително подобаващи животни за фамилии с деца. Хубаво е обаче да се има в поради, че те изискват много характерна грижа по отношение на развъждането, храната и най-много денталното им здраве. Какво е добре да знаем за зъбите на зайците?

Естествената среда на зайците е измежду природата, където те прекарват доста време в търсене и дъвчене на откритата храна. По тази причина ноктите и зъбите на зайците не престават да порастват през целия им живот. При декоративните зайци, макар че те се развъждат за домашно развъждане, тази линия също участва. Затова е от голямо значение да се уверите, че зъбите на зайчетата ви не израстват прекалено много и не се скапват.

Най-лесният метод е да се изпилват постоянното зъбите на зайците, е посредством сено. Препоръчително е към заека непрекъснато да има сено в огромни количества. То има ниска калорична стойност, заради което заекът ще се пробва да яде повече от него и непрекъснато ще го дъвче. Изяждането на една сламка сено изисква към 10-20 тръквания на зъбите.

Друг вид е да давате на заека си клончета от плодни дръвчета. На тези животинки им харесва да гризат кората им и в същото време ще изпилват и зъбчетата си. Можете да давате за храна на заека и пресни зеленчуци (в съответни количества) или копър и магданоз. При последните започнете, като дадете на зайчето едно малко клонче и последователно увеличавайте количеството.

 Хранене на заек

Един от най-честите зъбни проблеми при зайците са абцесите. Те са мъчителни тъканни формирания в региона на муцуната, цялостни с гной. Това се получава тъй като с напредването на възрастта при заека плътността на зъбната кост и тъканта към зъба понижава, което води до задържане на бактерии в устата. Това пък води до зараза. Причината нормално е несъразмерното израстване на зъбния корен.

Друг постоянно срещан дентален проблем са фрактурите. Фрактура може да се получи от удар или пострадване по време на гризане (например в случай че клетката е метална) - може да бъде на обособен зъб или цялата челюст. При строшаване на зъб метода на дъвчене на заека се трансформира, което може да докара до деформиране на отсрещния или прилежащия зъб, което да провокира прилепяне и болежка при дъвчене.

Особено прочут проблем при зайците и малоклузията - това е несъразмерното израстване на резците или кътниците на заека. Малоклузията може да възникне поради неправилна диета, генетична предразположеност, фрактура или преклонна възраст. Това заболяване при зайците е изключително мъчително и неприятно.

Може да аргументи още по-сериозни проблеми като да вземем за пример да накара заека ви да спре да се храни (Интересен факт: зайците могат да развият анорексия извънредно бързо - в границите на 24-48 часа).

 Заек

За злощастие, даже и да следвате всички тези рекомендации, е допустимо зайчето ви да развие дентални проблеми. Затова най-важното е постоянно да го водите на профилактични прегледи, с цел да може всеки проблем да се хване в точния момент.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР