Зайците са прекрасни домашни любимци, които можете да си гледате

...
Зайците са прекрасни домашни любимци, които можете да си гледате
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за отглеждането на зайче у дома

Зайците са прелестни домашни любимци, които можете да си гледате у дома. Те са очарователни и забавни. Но преди да се втурнете към зоомагазина, с цел да си изберете любим, има няколко неща, които би трябвало да знаете, с цел да сте сигурни, че заекът е подобаващия избор за вас и вашето семейство.

Финанси

Притежаването на домакински заек идва с спомагателна финансова отговорност. Бъдете подготвени да дадете като за начало пари за таксата пазаруване, както и за клетка, храна, материали за обезопасяване на дома. Освен това се уверете, че можете да си позволите ежемесечните разноски за храна, постелка за клетката и ветеринарни прегледи (включително такси за обезпаразитяване и кастрация, в случай че зайчето не е към този момент кастрирано).

Клетка за заек

Зайците са обществени животни. Местоположението на клетка на заека във вашия дом (която може да бъде под формата на кучешко легло, огромна клетка или просто зона с храна, тоалетна и обособено място, където зайчето да се разхожда) е от огромно значение. Уверете се, че заекът има къде да се отпусне на мира, само че не е изцяло изолиран от фамилията. Зайците се нуждаят от обществени интеракции, доста извършения и занимателни действия.

Обезопасяване на дома

 Отглеждане на зайче

Ако смятате да пускате зайчето да се разхожда свободно из жилището ви, то вие наложително би трябвало да обезопасите всичко. Дори да планирате да го държите в клетката му, отново ще би трябвало да обезопасите до някаква степен, тъй като въпреки всичко ще би трябвало да пускате заека из дома си, до момента в който си играете или му създавате извършения. Зайците са доста любопитни и упорити същества. Те ще намерят по какъв начин да стигнат до вашите компютърни кабели, проводници, корнизи, пълнежа на дивана или остарелия протъркван килим и в случай че не сте обезопасили всичко - мислете му каква могат да я свършат.

Занимания

Ако ще отглеждате зайче вкъщи, би трябвало да знаете, че то може да ви сътвори всевъзможни проблеми, в случай че му е скучно. То ще се забавлява, дъвчейки притежанията ви, в случай че не осигурите различни форми на игра. Ако желаете заека да има какво да прави с часове, постройте му мукавен палат или лабиринт с разхвърлени в него празни тоалетни ролки или остарели хартиени списания или книги, които сте изнамерили в къщи.

Приучване към заешка тоалетна

Зайчетата са податливи на образование и могат елементарно да бъдат научени да вървят до тоалетната в клетката си. Отначало го пускайте на открито за малко, прибирайте го и го слагайте в клетката на мястото, обособено за тоалетна. После то единствено ще свикне да се прибира и да се изхожда там.

Храна

Важно е да сте наясно каква е подобаващата храна за заек. Правилното хранене (и в верните количества) е жизненоважно за благосъстоянието му. Основната част от диетата на заека са фибрите. Зайците би трябвало да имат непрекъснат достъп до вода и прясно сено. Препоръчително е авансово да се уверите, че никой от фамилията ви няма алергии или нетърпимост към сено и други сходни артикули, тъй като в случай че се окаже, че имат това ще усложни обстановката.

Сближаване със заека

 Сближаване със зайче

Зайчетата нормално са много любвеобилни и благи животни, само че несъмнено някои демонстрират и разнообразни характери. Повечето зайци не обичат да ги държат на ръце или да ги подвигат, а други пък се държат по-сдържано и сковано даже със стопаните си. Препоръчително е преди да си вземете заек, да се посъветвате с хора, които към този момент имат подобен домакински любим.

Пътуване

Зайците се стресират доста, когато пътуват или когато сменят среда, тъй че е най-добре да си намерите някой другар, който да гледа зайчето, в случай че отивате на отмора. Ако сте от вида хора, които непрекъснато пътуват и вървят по разнообразни места по света, следователно заекът не е подобаващ домакински любим за вас. Много малко самолетни компании разрешават на зайците да летят в кабината дружно с вас и доста постоянно тези животинки биват подложени на дългомесечни карантинни интервали след идването си в други страни, а на доста места пътуването със зайци напълно е неразрешено.

Децата и зайците

Зайците живеят 10+ години. Отглеждането на заек е дълготраен ангажимент. Зайците са домашни любимци, които изискват много грижи. Така че взимането на зайче би трябвало да е фамилно решение. Когато децата навършат 18 години и отидат да учат или да живеят другаде, е значимо заекът към момента да има безвреден, любящ дом.

В последна сметка всичко се свежда до следното: помислете добре дали можете да поемете подобен сериозен ангажимент. Въпреки че е елементарно да бъдете погълнати от вълнението да си вземете домакински заек, значимо е първо да прецените дали в действителност можете да осигурите добър дом за целия му живот или не.

Ако сте проучили задоволително и се чувствате уверени, че можете вярно да се грижите за зайче, тогава действайте. Със сигурност ще откриете дребен сладур, който на грабне сърцето ви от пръв взор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР