Заявленията за лицензи за търговия с природен газ на най-стария

...
Заявленията за лицензи за търговия с природен газ на най-стария
Коментари Харесай

Още три лиценза за газова търговия разглежда КЕВР

Заявленията за лицензи за търговия с природен газ на най-стария частен снабдител у нас – " Дексиа България ", на едно от най-бързо разрастващите се на пазара у на газови дружества– " Енергико ", и на притежателя на верига метан станции - " Глобъл Коммерс-1 ", ще бъдат прегледани от енергийния регулатор на открити съвещания в сряда – 1 септември.

Това е следващата порция заявки за сходни лицензи, които бяха въведени през тази година, и октомври изтича срокът за приемането им. Миналата седмица на сходни съвещания на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) бяха разисквани заявките на държавния публичен газов снабдител " Булгаргаз ", на частната " Овергаз Инк. ", която има най-голямата газоразпределителна мрежа в страната и е най-големият дистрибутор на суровина, както и на още три сдружения със съществено наличие на пазара у нас - " Акспо България ", " Група Дружества Газ Римини " и " РВЕ Съплай енд Трейдинг " ГмбХ.

Решението дали те ще получат лицензи ще бъде взето на закрито съвещание на комисията на 16 септември. Реално регулаторът е отрязал четирите частни сдружения в настояванията да получат 35-годишни лицензи и счита да им даде 10-годишни, защото газовият пазар е извънредно динамичен и не могат да се вършат по-дългосрочни прогнози. Същият мотив е даден и за заявката на " Булгаргаз " за 25-годишен лиценз, за който държавният снабдител споделя, че е свързан от контракта му с азерската СОКАР за доставките на 1 милиарда куб. м природен газ годишно от каспийското находище " Шах Дениз ІІ ".

Десетгодишни лицензи за търговия с природен газ към този момент получиха компании, които действително занапред навлизат на пазара. Едната е основаната през септември 2019 година " Бългериан Газ къмпани " на Веселин Тодорон, която поради Covid пандемията през 2020 година не е съумяла да разгърне активност. Втората е " Енергико Трейдинг България ", основана от притежателя на " Енергико " Иван Дреновички, само че Валентин Златен, против която Дреновички сега води каузи за изтриване на името " Енергико ", защото то е негова запазена марка. За " Енергико Трейдинг България " стана ясно, че ще внася газ от " Турски поток " и желанията са да го продава на бургаскат арафинерия " Нефтохим ", измествайки

Реално компанията " Енергико " на Дреновички, който бе началник на газовия оператор " Българтрансгаз " при първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов, е единствената, която желае 10-годишен лиценз, а не оптималния период от 35 години като останалите. Нейният мотив за по-краткия период съответствува с този на КЕВР и отразява трезвото виждане за разтърсванията на газовия пазар в международен мащаб.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР