Заявени са общо 3693 изделия от 208 заявители Договорени са

...
Заявени са общо 3693 изделия от 208 заявители Договорени са
Коментари Харесай

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ

Заявени са общо 3693 произведения от 208 заявители

Договорени са 828 нови медицински произведения за болничната помощ през 2018 година Всеки здравноосигурен има право да се употребява от това и да изисква от лечебното заведение информация по отношение на изделията – по какъв начин се употребяват и ползват, има ли опция на друга цена.

Това оповестиха в четвъртък от НЗОК. Направените информации в осведомителната система на здравната каса демонстрират, че за интервала 1 април 2017 година – 31 март 2018 година през 4 лечебни заведения в страната са минали общо 105 пациента, някои от които приети в болница по два и повече пъти, за слагане на транскатетърна аортна клапа. Лечебните заведения са “Св. Марина ” във Варна, “Св. Георги ” в Пловдив, и преди всичко софийските в “Св. Екатерина ” и Аджибадем сити клиник. От въпросните пациенти 7 са умряли заради влошено общо здравословно положение, което няма общо с слагането на клапи.

Изявлението на НЗОК е по отношение на публикуваната преди дни информация за 81-годишна пациентка, умряла заради неспособност да доплати цената на нужното й здравно произведение “Транскатетърна аортна клапа ”, както и за други пациенти, чийто живот е заплашен заради липса на средства.

Касата ревизира случая, само че по предварителни данни леталният излаз не е обвързван с неспособност да се сложи аортна клапа, а с доста тежко общо положение и съпътстващи болести на дамата.

До момента са декларирани общо 3693 бр. медицински произведения от 208 заявителя. От тях 590 бр. медицински произведения са включени в листата на медицински произведения, прилагани в извънболничната здравна помощ и 3103 бр. – в листата на медицински произведения, прилагани в болничната помощ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР