Завиден евроресурс от 16.7 млрд. лв. ще управлява новосформираното Министерство

...
Завиден евроресурс от 16.7 млрд. лв. ще управлява новосформираното Министерство
Коментари Харесай

„Промяната“ – Близкият до Петков Даниел Лорер ще управлява близо 17 млрд. лева от ЕС

Завиден евроресурс от 16.7 милиарда лева ще ръководи новосформираното Министерство на нововъведенията и растежа, ръководено от близкия до Кирил Петков министър Даниел Лорер от " Продължаваме промяната ". Неговата администрация ще " дирижира " усвояването на средствата по Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, чийто запас е 12.6 милиарда лева, а също и още две европрограми за общо над 5 милиарда лева

Новината бе доказана през днешния ден по време на парламентарния надзор от самия Даниел Лорер в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Деница Николова по какъв начин ще се подсигурява без значение ръководство и по какъв начин няма да се смесват и дублират действия по стратегиите, оповестява.

От отговора на Лорер стана ясно, че наред с проекта за възобновяване той ще ръководи и бъдещата стратегия за бизнеса " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " с запас 1.222 милиарда евро. Също на Лорер ще бъде поверена и Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна с запас от 885 510 000 евро.

Така, общата сума, за които ще дава отговор Министерството на нововъведенията, ще бъде близо 17 милиарда лв..

" Управлението на средствата по двете нови стратегии и по Плана за възобновяване и резистентност ще бъде реализирано от чиновници с дълготраен опит - основна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност ", която към този момент е в МИР и сполучливо е управлявала две европрограми в предходния програмен интервал. Няма нищо ново в това един орган да ръководи повече от една стратегия. Всъщност, може би верният въпрос е за какво двете стратегии са били разделяни до момента ", изясни Лорер по време на парламентарния надзор.

Съпругата на Даниел Лорер – Виолета, също ще има допир с тематиката за европарите в новата ѝ служба като шеф на кабинета на вицепремиера по еврофондовете и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев. Виолета Лорер е остаряла позната с Василев и два пъти беше негов длъжностен зам.-министър - един път през 2013 година в Министерството на стопанската система и повторно - в Министерството на финансите в кабинета „ Янев “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР