Затягат контрола над захарите, които се влагат в хранителните продукти

...
Затягат контрола над захарите, които се влагат в хранителните продукти
Коментари Харесай

Затягат контрола над захарите в храните у нас

Затягат контрола над захарите , които се влагат в питателните артикули у нас. Това ще стане посредством правилник, който ще дефинира условията, на които те би трябвало да дават отговор. Това бе решено на съвещанието на Министерски съвет в сряда. 

" Правителството одобри разпоредба, с която се дефинират условия по отношение на състава, характерностите, наименованията и методите за разбор на захарите, предопределени за консумация от индивида. Захарите, които се пускат на пазара или се влагат в артикули, предопределени за човешка консумация, би трябвало да дават отговор на условията, заложени в документа. В него се показва, че те би трябвало да дават отговор на избрани стойности във връзка с поляризация, наличие на инвертна захар, загуба на маса при сушене, цвят и наличие на пепел ", оповестяват от пресслужбата на Министерски съвет. 

Наредбата включва и информацията, обвързвана с етикетирането на продуктите при предлагането им на пазара в страната. Нетното тегло на авансово опаковани захари с маса под 5 гр. може да не се показва върху етикета. При етикетирането на захарите се съблюдават условията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година за даването на информация за храните на потребителите, излиза наяве от известието.

Разпоредбите в плана на разпоредба са прецизирани и съобразени с настъпилите промени в правото на Европейския съюз , както и в националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за ръководство на агрохранителната верига, допълват от пресслужбата на Министерски съвет.

Прилагането на новите разпореждания ще улеснят и подобрят осъществяването на формалния надзор при предложение на пазара на захар за консумация, безапелационни са от държавната пресслужба.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР