Затворникът от Алабама Кенет Смит е готов да бъде „тестов обект“ за нов метод на екзекуция, казват неговите адвокати

...
Затворник от Алабама ще бъде тестов субект за експериментален“ метод
Коментари Харесай

Затворник от Алабама ще бъде тестов субект за „експериментален“ метод за екзекуция с азотна хипоксия, твърдят неговите адвокати, докато те поиска от съдиите да отхвърлят искането на щата за изпълнение на смъртната му присъда, използвайки новия метод.

В съдебна декларация в петък адвокатите на Кенет Юджийн Смит помолиха Върховния съд на Алабама да отхвърли искането на главния прокурор на щата да определи дата на изпълнение за Смит, използвайки предложения нов метод за изпълнение. Азотният газ е разрешен като метод за екзекуция в три щата, но никога не е бил използван за умъртвяване на затворник.

Адвокатите на Смит твърдяха, че щатът е разкрил малко информация за това как ще работят азотните екзекуции, пускайки само редактирано копие на предложения протокол.

оторизира азотна хипоксия през 2018 г., но държавата не се е опитала да го използва досега за изпълнение на смъртна присъда. Оклахома и Мисисипи също са разрешили азотна хипоксия, но не са я използвали.

Трип Питман, бивш сенатор от щата Алабама, който предложи новия метод на екзекуция, оспори критиките, че методът е експериментален. Той каза, че въпреки че никоя държава не е изпълнила смъртна присъда с азот, хората са умирали от дишане на азот по време на промишлени аварии и опити за самоубийство, така че ефектите са известни.

Смит е осъден за убийството през 1988 г. -наемно убийство на Елизабет Сенет в окръг Колбърт в Алабама.

Прокурорите казаха, че Смит е един от двамата мъже, на които е платено по 1000 долара, за да убият Сенет от името на нейния съпруг, който беше дълбоко задлъжнял и искаше да събере застраховка . Другият мъж, осъден за убийството, беше екзекутиран през 2010 г. Чарлз Сенет, съпругът на жертвата и пастор на Църквата на Христос, се самоуби, когато разследването започна да се фокусира върху него като възможен заподозрян, според съдебните документи.

< p>Джон Форест Паркър, другият мъж, на когото прокурорите казаха, че е платено да убие Елизабет Сенет, беше екзекутиран през 2010 г. 

Алабама имаше някои проблеми с извършването на екзекуции през последните години.

През септември 2022 г. Алабама отмени екзекуцията на Алън Милър поради труден достъп до вените на затворника. Комисарят по затворите в Алабама Джон Хам каза пред репортери, че „достъпът до вените отнема малко повече време, отколкото очаквахме“ и щатът не разполага с достатъчно време, за да започне екзекуцията до крайния срок в полунощ.

Това беше в поне за трети път Алабама признава проблеми с венозния достъп по време на смъртоносна инжекция. Щатската екзекуция на Джо Нейтън Джеймс през юли 2022 г. за убийството на Фейт Хол през 1994 г. отне повече от три часа, за да започне. Филиалът на CBS WIAT-TV съобщи семейството на Хол се е противопоставило на екзекуцията на Джеймс.

И през 2018 г. Алабама отмени екзекуцията на Дойл Хам след като не можа да установи интравенозна линия.

Според Информационния център за смъртното наказание в Алабама има 167 затворници, осъдени на смърт.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР