„Затворнически служител ще бъде убит“: Персоналът предупреждава за хаос и насилие във водещия суперзатвор

...
Трима затворнически надзиратели раздадоха сигнал за живота в свръхмодерния суперзатвор,
Коментари Харесай

Трима затворнически надзиратели раздадоха сигнал за живота в свръхмодерния суперзатвор, управляван от охрана фирма G4S. Те казват, че нямат достатъчно персонал, има твърде много неопитен персонал, недостатъчно са оборудвани и има култура, която позволява на затворниците да бунтуват.

Гледайте Обединеното кралство тази вечер със Сара-Джейн Мий по всяка делнична вечер в 20:00 часа по Sky News

„Липсва ни оборудване“, каза първият полицай, когото срещнахме тайно на паркинг близо до затвора. „Щастливи сме, ако получим радио, за да стигнем до кацанията. И имаме много ограничено количество бодикамери, които работят. Това е като томбола за късмет.“

Човекът, когото ще обади се на Хари, за да защити самоличността му, каза, че затворниците могат да разберат кога камерата не работи. Той каза, че животът в затвора е опасна смесица от неопитен персонал и затворници, които са по-агресивни, отколкото бихте очаквали в затвор от категория C.

„Затворниците управляват затвора“, каза той и добави: „ Ако нещата не се променят, някой ще бъде убит.

Шефът на полицията в Нортхемптъншир е разследван за носенето на медал от Фолклендските острови, въпреки че е бил на 15 години

„И ще бъде служител в затвора. Обичам работата си, но какво ще ми трябва? Ще отнеме ли някой да бъде убит на това място, преди някой да каже, че трябва да направим нещо по въпроса?"

Хари каза, че той и колегите му постоянно намират самоделни или контрабандни оръжия в затвора. Той каза, че няколко седмици преди нашето интервю служител на затвора е бил намушкан в главата с метален шип и в деня на срещата ни е имало пет нападения срещу членове на персонала.

Изображение: HMP Five Wells Изображение: Снимка: Анди Портч

Прочетете още новини от Обединеното кралство:
Оцелелият в катастрофа с училищен автобус описва „шок“ и ретроспекции

Друг действащ офицер разказа за намушкането. Сали ( не истинското й име) също реши да свири и ние се срещнахме с нея отделно далеч от затвора.

Тя каза: „Страхувам се, че там ще се случи нещо голямо. Някой ще бъде намушкан с нож или някой ще бъде убит в този затвор, било то служител или затворник."

Тя добави, че злоупотребата е често срещана. „Получаваме урина и фекалии, хвърляни в лицето ни . Оплюват ни. Хвърлят ни се неща. Един полицай беше намушкан с нож преди няколко седмици. Биваме удряни, ритани, спъвани, удряни с билярдни щеки. Нещо подобно се случва ежедневно."

G4S каза, че нито един служител не е бил намушкан с нож в затвора и служителят при описания инцидент е получил само повърхностни наранявания.

HMP Five Wells е интелигентен затвор – но кадри показват затворници, които използват телефони и взимат наркотици

Наричан интелигентен затвор, HMP Five Wells е решението на правителството за остарялото викторианско затворническо имение, като Wandsworth, откъдето наскоро един затворник избягал.

Построен е между 2019 г. и 2021 г. върху 36 акра земя близо до град Уелингбъро, на цена от £253 милиона.

При пълен капацитет може да побере 1680 затворници Има блокове с форма на X с по-широки и по-къси коридори, които се предполага, че са по-лесни за контролиране с изключително сигурни прозорци, предназначени да предпазват от наркотици и незаконни телефони.

Изображение: HMP Five Bells е „интелигентен затвор“ Изображение: Видеоклипове онлайн показват партита в затвора. Снимка: Анди Портч

Но наскоро затворници публикуваха изображения от килиите си в социалните медии, използвайки контрабандни мобилни телефони, където изглежда, че са се събрали, пиейки алкохол и пушейки наркотици. Един филм изглежда показва как се дестилира алкохол.

Друг, публикуван в YouTube, показва затворник на покрива и има един от сбиване в килия. Но може би най-илюстративен за проблема, пред който е изправен персоналът, е видеоклип в TikTok, показващ служителка в затвора, получаваща сексуални подигравки от мъже, които се разхождат из коридора, и изглежда, че няма резервна подкрепа.

Сали каза, че няма достатъчно персонал е такъв проблем, че е обичайно само една жена офицер да бъде сама с 60 мъже на стълбищната площадка, когато трябва да има поне двама членове на персонала, които да пазят.

Инициативи, ръководени от затворници, позволяват наркотиците в затвора, твърдят служители

И двамата служители казаха, че Инициативата, водена от затворници (PLI), която дава на затворниците ленти, които им позволяват привилегии да се движат из блоковете, се предлага на твърде много затворници и малтретирани от затворници, за да се преместят наркотици около имението на затвора.

Хари каза: „Служителите се страхуват да ги предизвикат, защото те просто ще блестят лентата си и ще кажат „Мога да отида там. Имам достъп до тези зони“.

Сали каза: „Инициативата, ръководена от връстници, когато за първи път започнах, беше добра – но сега те просто дават ленти на всеки затворник, волю или неволю, и имате „хората с ленти“, които извеждат други затворници от други отделения от блоковете, за да продава неща в отдела за наркотици.

„И някой с група ще каже: „Мога да го взема тук. Той е с мен. И така, ето как наркотиците и контрабандата преминават през (затвора).“

Изображение: Снимка: Анди Портч

И Хари, и Сали казаха, че има повече незаконни наркотици в зоната за рехабилитация на наркомани, отколкото във всяка друга част на затвора и системата от ленти е тази, която улеснява този свободен поток.

Доклад на Независим съвет за наблюдение (IMB), публикуван миналия месец, също установи, че „затворниците от PLI посещават отдела (рехабилитация за наркотици) в подкрепа на затворници, които са били линията за доставка на наркотици".

Бордът каза по отношение на затворниците, на които са дадени тези привилегии, че има „сериозни опасения от страна на затворниците и персонала относно методите на набиране, подбор, управление и надзор на определени лица".

Той добавя: „Бордът е загрижен за броя и обхвата на незаконните предмети, открити в затвора. Изглежда, че наркотици се предлагат в повечето жилищни блокове."

Изображение: Снимка: Анди Портч

„Текучеството на персонала е абсолютно абсурдно"

Подаващите сигнали казват, че друг проблем е големият брой нови, млади новобранци в затворническата служба, често току-що завършили колежа. Докладът на IMB отново подкрепя това. Той установи, че броят на неопитния персонал в HMP Five Wells е „сериозно безпокойство“ и дори някои от затворниците се оплакаха от това.

Председателят на борда, Дейвид Кълуик, каза: „Трудностите при набирането и задържането на персонал възпрепятстваха развитието на Five Wells.“

В доклада се казва: „Голяма част от оперативния персонал има по-малко повече от една година служба и недостигът на персонал означава, че те имат малка подкрепа."

Хари каза, че от 17 души, с които е тренирал, остават само двама. "Текучеството на персонала е абсолютно абсурдно. Има много членове на персонала, които нямат абсолютно никакъв опит в затвора. Липсва им увереност. Така че за затворниците те имат свобода.“

Изображение: Снимка: Анди Портч

Подаващите сигнали смятат, че често корумпирани членове на персонала внасят наркотиците.

Трети полицай ние с която разговаряхме, която ще наречем Джейн, напусна работата си в затвора, защото не се чувстваше в безопасност.

Тя каза, че персоналът не се претърсва почти достатъчно. „Бих казал, че (претърсването) трябва да бъде всеки ден императивен. Понякога отивате седмици, три седмици, четири седмици. Но това беше само главно сутрин, през нощта, когато никога, никога няма да бъдете претърсени."

Докладът на IMB също подкрепя това. В него се посочва: "Повечето претърсвания са между 6 сутринта и 8 сутринта (когато персоналът пристигне ), но не изглежда да се провеждат по друго време на деня."

Джейн обвинява лошото управление на затвора. "Беше крещящо очевидно, че висшето ръководство просто изобщо не се интересуваше от социалните грижи на персонала. Първо, най-големият ви актив е вашият персонал.“

В службата има „корумпиран персонал“

И тримата податели на сигнали се съгласиха, че в службата има корумпиран персонал. И Хари, и Сали каза, че не са били претърсвани от около шест седмици.

Изображение: Снимка: Анди Портч

Сали смята, че някои служители са били насърчавани да кандидатстват за работата си от затворници, защото освен заплатата си, те могат печелете добри пари, внасяйки контрабандни артикули в затвора. Тя каза: „Вярвам, че някои служители са били настанени там от затворници, защото е лесно да си намериш работа там.“

Миналата седмица Асоциацията на служителите в затворите предупреди, че организираните престъпни групи изпращат сътрудници да се обучават като затворнически служители с „единствената цел“ да внасят контрабандно наркотици и телефони в затвора.

G4S каза, че служителите подлежат на правителствени проверки преди да започнат работа затворници. И Five Wells има стратегия за борба с корупцията.

Основната грижа на тримата служители е безопасността на тях и техните колеги. Хари каза, че в края на всеки ден изпитва облекчение, че е „успял да се измъкне без наранявания“.

Сали каза, че се страхува за живота си, защото всеки ден „не знаеш какво ще стане отидете в гърба си".

Въпреки цялата най-съвременна сигурност в HMP Five Wells, хората, натоварени да го управляват, не се чувстват в безопасност.

G4S каза пред Sky Новини, че служителите разполагат с адекватни камери, радиостанции и алармени бутони, които могат да бъдат натиснати за помощ.

Това каза, че през септември полицай е получил едно леко повърхностно нараняване на слепоочието и две на гърба, но полицаят е бил не е намушкан.

Говорител добави: „Безопасността на персонала и затворниците е наш приоритет номер едно и ние не толерираме насилието.

„Мениджърите предприемат бързи и решителни действия, когато са сериозни случват се инциденти. Такива инциденти след това се отнасят до полицията за подкрепа на по-нататъшно наказателно преследване.

„Разполагаме с достатъчно персонал, за да поддържаме стабилен, последователен и безопасен режим. Продължаваме да набираме персонал, за да увеличим броя на служителите си, което ще позволи да разширим сегашния ни затворнически режим.

„По-голямата част от нашите служители имат повече от 12 месеца опит в затвора и имаме голяма група служители, командировани от други затвори на G4S, осигуряващи допълнителна подкрепа и опит. Ние допълнително увеличаваме броя на мениджърите от първа линия, за да предоставим допълнителни насоки и да наставляваме новоназначения персонал.

„Персоналът на HMP Five Wells се гордее с добрата работа, която е извършена от откриването за подкрепа и развитие служители и да помагаме на затворниците да променят живота си. Знаем, че има още какво да се направи и продължаваме да предприемаме стъпки за подобряване на режима всеки ден.

„Нашите отдадени служители работят неуморно за откриване, залавяне и конфискуване на контрабанда чрез набор от мерки, включително използването на патрулни кучета и кучета за откриване на наркотици, съвместни операции с полицията на Нортхемптъншир и колеги от HMPPS за борба с корупцията.

„Ние разбираме, че работата в затвор е много възнаграждаващо призвание, но също така може бъде предизвикателство и ние се ангажираме да подкрепяме и да се грижим за нашия персонал."

Министерството на правосъдието предпочете да не коментира.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР