Затворената германска атомна електроцентрала Würgassen ще бъде превърната в съоръжение

...
Затворената германска атомна електроцентрала Würgassen ще бъде превърната в съоръжение
Коментари Харесай

Германия започна да използва бившите атомни електроцентрали като акумулаторни хранилища на електрическа енергия

Затворената немска атомна електроцентрала Würgassen ще бъде превърната в оборудване за предпазване на електрическа енергия. Това са акумулаторни акумулатори с потенциал 280 MWh, които обезпечават мощ от 120 MW. Това е първото историята сходно потребление на спряна от употреба АЕЦ и е доста комфортно за Германия. Страната затвори последните си атомни електроцентрали през април 2023 година, тъй че техните здания и инфраструктура могат да бъдат употребявани за нови потребни планове.

Компанията за комунални услуги Westfalen Weser ще дава отговор за разполагането на масива от акумулатори. Дружеството към този момент е получило позволение от град Беверунген за преустройството на някогашната атомна електроцентрала (централата е ситуирана на общинска земя). Планира се оборудването да проработи в своя нов тип през втората половина на 2026 година, като общата инвестиция ще бъде към 92 млн. евро (99,6 млн. долара).

Компанията твърди, че демонтираните атомни електроцентрали са идеални за складове за предпазване на сила. Необходимата инфраструктура е налице, в това число трансформаторната станция и обвързваните към нея далекопроводи. В изискванията на всеобщо прекосяване към възобновима сила си коства да се употребяват тези благоприятни условия.

Атомната електроцентрала Würgassen с мощ 1,912 MW се обслужва от PreussenElektra. Централата стартира да се употребява през 1975 година Реакторът е спрян през 1994 година, след което всички горивни касети и друго радиоактивно съоръжение са изнесени от централата.

Westfalen Weser планува потенциалът на акумулаторните акумулатори в района Оствестфален-Липе да се усили над 12 пъти, до към 1 GWh, защото страната продължава да уголемява своя акумулаторен парк.

Неотдавнашен разбор на Института за слънчева сила „ Фраунхофер “ демонстрира, че конфигурираната база за предпазване на акумулатори в Германия съвсем се удвоява през 2023 година От 4,4 GW/6,5 GWh кумулативни съоръжения в края на 2022 година до 7,6 GW/11,2 GWh в края на 2023 година Изследователите настояват, че до 2030 година нуждата от сходни складове в Германия ще нарасне до над 130 GWh.

Друг масив от акумулатори се чака да бъде ситуиран в някогашната атомна електроцентрала в немската провинция Шлезвиг-Холщайн. PreussenElektra възнамерява оборудване за предпазване с параметри 800 MW/1600 MWh, което ще бъде най-голямото в Европа. Понастоящем компанията чака позволение за извеждане от употреба и демонтажа на атомната електроцентрала в Брокдорф. Тя е подала заявление за това още през 2017 година Тази АЕЦ стопира да работи на 31 декември 2021 година

Използването на спрените и изведените от употреба атомни електроцентрали е една доста добре концепция. Германия е запазила всички здания и цялата инфраструктура на своите АЕЦ. Този запас е съвършен за построяването на акумулаторни складове на електрическа енергия. Страната построява от ден на ден вятърни паркове и слънчеви електроцентрали, които имат потребност точно от сходни складове. По този метод Германия обезпечава независимостта си от изкопаемите горива и по едно и също време с това опазва своята екология.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР