Затварянето на въздушното пространство на Турция за всички руски самолети

...
Затварянето на въздушното пространство на Турция за всички руски самолети
Коментари Харесай

Иран печели, докато Израел и Турция тестват силата на Русия в Украйна

Затварянето на въздушното пространство на Турция за всички съветски самолети не беше изненада за Москва, която беше наясно, че Анкара и Вашингтон още веднъж флиртуват и че турската районна политика се трансформира интензивно.

Ясно доказателство за това е, че Ердоган в този момент споделя, че " рационалните, устойчиви и уравновесени връзки " с Израел са единственият метод за ефикасна отбрана на палестинската идея, защото доближаването на Анкара с Израел се задълбочава макар изключителното напрежение към джамията Ал-Акса.

Затварянето на въздушното пространство от страна на Турция за съветски самолети обаче има по-широки районни последствия. Русия има бази в Сирия и макар че спорът в тази страна е смълчан, той към момента остава " кинетичен ", като Турция се движи в близост с огромен брой сирийски бойци, които Турция образова и въоръжава през последните години - минимум 20 000 бойци с комбинирано командване под знамето на Сирийската национална войска.

Сирия към момента е значима

Достатъчно е да се каже, че Москва, която рано или късно предвиждаше недостъпността на турското въздушно пространство, създаде други възможности. Маршрутът през Кавказ и Иран е един от тях. Разбира се, Москва и Техеран имат съвпадащи ползи да запазят недокоснат военния баланс в Сирия, макар че изпращането на част от войски от Сирия в Украйна е изцяло допустимо.

В тази връзка ролята на Иран като стабилизираща мощ в Сирия може единствено да се усили. Междувременно Ердоган вижда опция да заобиколи силите на Съединени американски щати и Русия в Северна Сирия и да завземе кюрдския самостоятелен район. Турция също по този начин притегли стотици бойци, бронирани транспортни средства и оръжия, с цел да поддържа силите си покрай Идлиб, който, в случай че Анкара не успее да договаря с Русия, може да бъде атакуван.

Доскоро Москва и Вашингтон стояха на пътя на турската атака за завладяване на кюрдска територия. Но в този момент това е нещо от отминалите дни. Турция в този момент е в доста по-добра позиция да разреже Гордиевия възел, който попречи на проектите й и я принуди да отсрочи огромна атака за реализиране на упоритости в Северна Сирия.

Шанс за Иран?

Тези промени в Сирия би трябвало да тревожат Иран. Също толкоз значими са обаче конфликтните връзки сред Русия и Израел, което дава опция на Израел да нападна иранските ползи в Сирия.

Иран е добре наясно, че израелските шпиони са „ прикрепени “ към американските бази в района, което освен покрива шпионските потребности, само че и приготвя Израел за бъдеща роля на асистент в CENTCOM, военния команден център на Съединени американски щати, който покрива интервенции от Египет и Запада Азия (BOA) до Централна и Южна Азия.

Миналия януари Пентагонът разгласи промени в Плана за обединено командване – пренасяне на Израел от EUCOM (европейските страни) към CENTCOM, което значи „ стратегическо увеличение “ на бъдещата роля на Израел в Западна Азия, до момента в който Вашингтон се концентрира върху Индо-Тихоокеанския район.

Като се има поради всичко това, това би трябвало да бъде доста потребно за Иран, защото обяснява границите на руско-израелските връзки. Израел доста се опита да изобрази неутралитет в спора сред Украйна и Русия и даже представяше себе си като медиатор в договарянията. Но държавното управление на Байдън не желае да толерира това и категорично изиска държавното управление на Бенет да се държи като зависещ.

Тест за руско-израелските връзки

Израелците са реалисти. Ето за какво външният министър Лапид чинно упрекна Русия във военни закононарушения в Украйна. Но в процеса Лапид малко прекали, когато в Гърция нападаше Русия в наличието на сътрудници от Гърция и Кипър.

„ Голяма и мощна страна нахлува без никаква причина на територията на по-малка и по-слаба страна. Отново земята е наситена с кръвта на почтени хора. Снимките и свидетелствата, идващи от Украйна, са ужасяващи. Руските войски са направили военни закононарушения против беззащитни хора. Категорично съдя тези военни закононарушения. "

Лапид, самият той някогашен военачалник и боен нарушител, може би се е опитвал да угоди на русофобските „ ястреби “ във Вашингтон като предстоящ министър председател на Израел. Но той докосна доста чувствителни струни на съветското схващане. И отговорът на Москва не закъсня.

Руското външно министерство освен извика израелския дипломат, незабавно последваха още две събития. Първо, транспарантен намек от адмирал Олег Журавлев, заместник-ръководител на Центъра за помиряване на воюващите страни и надзор на придвижването на бежанците, който разкри, че сирийци с „ БУК “ M2E неотдавна са прихванали израелска управляема ракета F16 в сирийското въздушно пространство.

Това известие за прихващането в Сирия беше ясно предизвестие, че Русия може да спре да си затваря очите за израелските удари против Сирия (предимно по цели, свързани с Иран).

Второ, самият Путин излезе на сцената и написа писмо до Бенет с искане той да съобщи контрола върху ерусалимския храм Св. Александър Невски на Русия, както Нетаняху даде обещание в договорката преди две години, в подмяна на освобождението на израелски американец, арестуван от Русия за закононарушения с опиати.

Това беше горчиво хапче за Бенет - прехвърлянето на църквата в Стария град на Йерусалим към Русия. Тази черква е извънредно значима за Руската православна черква и е място за поклонение на православните руснаци, което я свързва с възхода на съветския шовинизъм.

„ Гласът на Америка “ незабавно заяви, че „ този въпрос е един от най-новите пречки във все по-напрегнатите връзки сред двете страни по време на съветската война против Украйна “.

Дългосрочно обмисляне

Въпреки че външната политика на Израел е извънредно провинциална и опортюнистична, това, което отличава Иран, е неговият необятен стратегически обсег. Иран е изцяло наясно за рисковите планове на Запада в украинската рецесия.

За Техеран „ западната тактика за преобразяване на Украйна в гибелен капан за Русия е ясна, доколкото освобождава Запада за по-активна роля в света, изключително в Източното полукълбо, премахвайки Русия от листата с значими играчи на интернационална арена”, както написа предходната седмица авторитетен ирански коментатор.

Ясно е, че най-полезен за Иран би бил триумфът на Русия в превъзмогването на рецесията, което би могло да докара до прекрояване на международния ред към по-голяма многополярност, за разлика от преобладаващо водената от Запада политическа и финансова система.

Очевидно държавното управление на Байдън играе за печелене на време в договарянията с Иран за унищожаване на глобите. Иран е примамван с невероятни оферти съвсем всекидневно: Вашингтон може да отстрани IRGC от листата с терористи, само че не и силите Кудс и така нататък

Това, което в действителност има значение обаче, е, че външната политика на държавното управление на Байдън в този момент е фокусирана върху Русия (по-точно Путин) и ще остане такава в обозримо бъдеще. Вашингтон желае уверения, че Иран ще желае да се дистанцира от Русия.

Призракът, който преследва държавното управление на Байдън, е самата опция две енергийни суперсили - с идеологически податливост към обективен и уравновесен международен ред с многополярни търговски и валутни връзки - да работят дружно, на които Съединени американски щати няма да устоят елементарно.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР