Затлъстяването е хронично метаболитно нарушение с изключително сериозни здравни последици,

...
Затлъстяването е хронично метаболитно нарушение с изключително сериозни здравни последици,
Коментари Харесай

Ендокринолог от ВМА със стряскащо предупреждение: Затлъстяването ще е епидемията и на следващия век

Затлъстяването е хронично метаболитно нарушаване с извънредно съществени здравни последствия, чиято периодичност доближава епидемиологични пропорции в наши дни.

Tова ще бъде епидемията освен на 21-ви, само че може би и на 22-и век, разяснява пред News.bg майор доктор Весела Михнева от Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната на ВМА.

Социалната значителност на затлъстяването е предопределена освен от застрашителните пропорции, които то доближава измежду популацията по света, а и от здравните опасности, които крие. Безспорно потвърдена е връзката сред наднорменото тегло, затлъстяването и преждевременната смъртност.

Статистиката сочи, че в международен мащаб за 2008 година - 1,5 милиарда индивида над 20-годишна възраст са с наднормено тегло или това прави всеки десети.

България, за жалост, е измежду първенците по затлъстяване на популацията. Ние се нареждаме в челната тройка в Европейски Съюз, дружно с прибалтийските републики. А в Европа заемаме пето място. Изпреварва ни Турция, където детското затлъстяване е доста значимо, поради множеството захарни храни, които използват, разяснява експертът.

За Европа се знае, че с наднормено тегло е всяко трето дете.

Като цяло България е измежду страните с най-бързи темпове на детско затлъстяване. Това е един сериозен проблем, защото пада границата при децата с диабет вид 2 - към този момент приказваме за 10-12-годишна възраст, изясни още доктор Михнева.

Последиците, до които води затлъстяването са не по-малко тревожни и стряскащи от самите числа.

Трябва да се прави разлика сред наднормено тегло и затлъстяване. Наднорменото тегло е етапа преди затлъстяването, която може да бъде повлияна лекарства, диети, режими. По-сериозната фаза и надлежно проблеми идват, когато към този момент приказваме за равнище " затлъстяване ", което има няколко разнообразни степени, предизвестява ендокринологът.

Артериална хипертония, диабет, инсулинова устойчивост, дислипидемия, сънна апнея - са единствено част от болесттите, които може да си докараме, с помощта на непотребните килограми, безразборното погазване с всичко, което забележим и неналичието на придвижване.

По-пълните хора страдат по-често от инфаркт и инсулт. Оказва се също по този начин въздействие на хормоналния статус. Често при по-пълните дами се следи поликистоза на яйчниците и те не могат да забременеят. При мъжете доста постоянно на разположение е еректилна дисфункция. Има пациенти, при които, когато отслабнат с 5-10 кг, усъвършенстват своята еректилна дисфункция, изяснява още доктор Михнева.

Има разнообразни лекарства за повлияване на затлъстяването. И макар че до избрана степен развиването му е генетично детерминирано, главно място в неговата етиология заемат поведенческите фактори, по-специално питателните привички и двигателната интензивност. Затова дали ще сме с наднормено тегло, или ще сме затлъстели, зависи на първо място от самите нас, другото са единствено оправдания.

Затлъстяването е доста комплицирано като механизъм - не става въпрос единствено за калориен банкет, а за табиет. Все по-често децата се заучават от дребни да ядат сладки храни, съдържащи въглехидрати, празни калории. Например, един чипс като енергиен разход е извънредно висок, като детайли, градивни за клетката - няма нищо в него. Често сладките неща и саламите, които се продават на открито, имат от тези празни калории, които не могат да бъдат усвоени и изгорени от организма. Затова доста по-хубаво е да хапнеш нещо, приготвено у дома, изяснява доктор Михнева.

Храненето в етиологията на затлъстяването

Много значим е режимът на хранене. Хубаво е да се яде след ставане, тъй като тогава се задейства равнището на кортизола и се горят най-вече мазнини. Това е и повода, да вземем за пример, професионалните спортисти да стават да тичат и да вършат кардио сред 05.00-06.00 часа сутринта.

От извънредно значение е активизирането на метаболизма. А това става посредством храна. Не би трябвало да концентрираме храненето в един сектор от деня. Трябва да се хапва по малко, само че по-често. Вечерята не би трябвало да бъде след 19.00 часа. Или в случай че това е невероятно, дано да е някакъв белтък.

Много са факторите, които въздействат върху затлъстяването, само че с водещо значение са навиците, заучени от родителите. Това е доста мъчно и е хубаво да се възпита още в детството, т.е. не да даваме на детето газирана напитка или естествен сок, купени от магазина, а фрешове, плодове, зеленчуци.

По-трудното не е отслабването, а задържането на килограмите, което значи смяна в стила на живот. Тук лекар Михнева показва и другите нови диети, които излизат на " пазара ". При тях главно се гледа изключване на въглехидрати и увеличение на мазнините и белтъците. Като тип диета резултатите от време на време са неповторими и даже единствено за няколко седмици може да свалиш сред 5 и 10 кг.

Въпросът е на каква цена и дали това ще се задържи във времето. Белтъкът има минимум калории и води до засищане, само че във високи дози вреди ужасно доста на бъбреците - един от дребното органи, който като го увредиш, след това хапчета за лечение няма. Затова и рекомендацията е даже и да се съблюдават тези диети, това да става под доста непоколебим надзор и да не се изключват изцяло въглехидратите.

И в умозаключение няколко потребни съвета от лекар Михнева за предварителна защита, тъй като затлъстяването може да докара до метаболитен синдром, нараснала периодичност на сърдечно-съдовите болести, сънна апнея и други болести: Редукция на тютюнопушенето и използването на алкохол, никога да не се прегладнява тъй като това води до заличаване на по-голямо количество храна по-късно. И не на последно място като съвет - придвижване и повече усмивки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР