Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. Динамиката

...
Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. Динамиката
Коментари Харесай

25% от българите са затлъстели

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. Динамиката на затлъстяването е тревожна. Това съобщи на конференция проф. Здравко Каменов - шеф на Клиниката по ендокринология в УСБАЛ " Александровска " във връзка Световния ден за битката със затлъстяването.

По думите му затлъстяването се усилва в световен мащаб, а съгласно данни от 2016 година най-високите равнища на болестта са в Мексико, Австралия и Канада.

Проф. Каменов е безапелационен, че сериозен проблем е повишаване на затлъстяването в ранна детска възраст.

В България към 25% от популацията е със затлъстяване, което ни слага на едни от първите места в Европа. По думите му в развитите страни към 1/3 от популацията е с наднормено тегло.

Проф. Каменов означи също, че затлъстяването води и до други съществени проблеми като сърдечно-съдовите болести.

Редукцията на тежестта единствено с от 5 до 10% води до понижаване на риска от диабет и сърдечно-съдови болести, разясни той.

Доц. Пламен Попиванов от своя страна изясни, че пациентите се разпределят на доста слаби, хора с обикновено тегло, леко цялостни хора със свръх тегло и по-късно степените на затлъстяване.

Той обясни, че показателят на телесната маса и обиколната на талия са методите за пресмятане на риска от затлъстяване. По думите му рисковите фактори от затлъстяване стартира още от бебета, като главно въздействие има метода на живот на майката.

По отношение на лекуването на затлъстяването доктор Наталия Темелкова - ендокринолог изясни, че то е сложно.

Според нея първо би трябвало да има доста ясна и прецизна диагностика на болестта. По думите й няма универсална диета, която може да помогне.

Д-р Темелкова акцентира, че е доста значим типа на въглехидратите и мазнините, които одобряваме. Тя е на мнение, че би трябвало да има основани хранителни привички в фамилията, да се вършат по 10 000 крачки дневно и да има най-малко по 8 часа сън.

Основният проблем при битката със затлъстяването е мотивацията, добави тя. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР