Засяга по-често женитеПравят безплатни очни прегледи от 7 до 11

...
Засяга по-често женитеПравят безплатни очни прегледи от 7 до 11
Коментари Харесай

Глаукомата причинява слепота неусетно

Засяга по-често дамите

Правят безвъзмездни очни прегледи от 7 до 11 март

Наричат глаукомата “тихият апаш на зрение”, тъй като тази група от дегенеративни болести в множеството случаи се развива незабелязано. Половината от засегнатите нямат признаци и въобще не подозират за казуса.

Един на всеки 200 индивида над 40-годишна възраст и всеки 8-и над 70 години развива глаукома. По-често страдат възрастните дами. Болестта, която протича с прогресивно увреждане на зрителния нерв и зрителното поле, може да засегне и двете очи и да докара до цялостна слепота. Тя е втората причина за загуба на зрението в международен мащаб след катарактата и първа измежду по-възрастните хора.

Един от главните “виновници” за възникването є е нарасналото вътреочно налягане, което, когато е доста високо, поврежда необратимо очния нерв. Съвременната медицина може да спре процеса, само че не и да го върне назад. Затова се споделя, че това, което глаукомата е взела, не се връща.

Лечението включва постоянни медицински прегледи, с цел да се следи равнището на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и измененията в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се управлява с местни лекарства (очни капки), а в по-тежките случаи се ползва лазерна или стандартна хирургия, изяснява доктор Нора Великова, помощник към Катедра Спешна медицина на Медицинския университет - София и офталмолог в Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”.

От 7 до 11 март тя ще прави безвъзмездни очни прегледи в Клиниката по офталмология на ИСУЛ във връзка Световната седмица за битка с глаукомата, която се отбелязва всяка година. Необходимо е авансово записване на тел. 02/ 94 32 262 (в делнични дни сред 13 и 15 часа). Прегледите ще включват премерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР