Застудяването, с което започна новата седмица, не помрачи по никакъв

...
Застудяването, с което започна новата седмица, не помрачи по никакъв
Коментари Харесай

Десетки смелчаци спасяваха кръста в цяла България

Застудяването, с което стартира новата седмица, не помрачи по никакъв метод традицията на Йордановден млади и остарели да избавят хвърления във водата кръст.

Десетки младежи и мъже - млади и остарели, спасяваха кръста в езерото "Дружба " в София.

В Калофер се изви обичайното „ Мъжко ледено хоро “, като, още веднъж по бит, кръстът беше даден на най-малкия участник – 4-годишния Любомир. Около 150 мъже и младежи се хванаха на хорото.

27-годишният Александър Николов хвана Кръста на Богоявление в студените морски води при Първа буна на крайбрежната алея във Варна. Младият мъж, който е IT съветник, само че и умел плувец, скача за светинята за трети път.

Над 60 мъже скочиха за Богоявленския кръст, който беше хвърлен в морските води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, от катер на Военноморските сили. Най-младият участник бе 12-годишният Максим от СУ "Димчо Дебелянов ". Най-възрастният още веднъж беше Васил Тепеделенев, който през тази година ще навърши 81 години. По време на ритуала температурата на въздуха бе 2 градуса, а тази на водата 8 градуса.

22-годишният студент във Англия Яким Георгиев хвана Богоявленския кръст в Бургас.

32-ма мъже се включиха в тазгодишния обред в Бургас, от които – трима американци. Всеки един от тях, както и подсигуряващите сигурността водолази, получиха благословия от Сливенския митрополит Йоаникий и поздравления от кмета.

Над 50 пловдивчани скочиха в ледените води на река Марица в Пловдив за Богоявленския кръст, който по традиция бе хвърлен от Пловдивския митрополит Николай. Светинята извади 37-годишният Николай Станков, след което всички смелчаци се хванаха на хоро в реката.

25-годишният Теодор Цветков извади кръста на Богоявление в Русе, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум. Общо 11 души участваха в ритуала на Йордановден. Смелчаците бяха на възраст сред 20 и 48 години. Температурата на водата бе към 5 градуса.

Теодор Цветков хваща кръста за трети път в Русе, правил го е един път и в Северна Македония. Търси спонсори за присъединяване в съревнование по плуване в ледени води през идващия месец.

В Пазарджик 12-годишният Димитър Спасов извади Богоявленския кръст от водите на Марица. Повече от четиридесет смелчаци се хвърлиха в студените води на реката пред погледите на стотици пазарджиклии, пристигнали да видят ритуала на Йордановден.

Димитър Спасов е ученик на спортното учебно заведение "Георги Бенковски " в Пазарджик. Момчето получи благословия от Константийския свещеник Яков.

27-годишният Калоян Ников извади Богоявленския кръст от река Тунджа в Ямбол. В ритуала по "спасяването " на светинята се включиха още 10 млади мъже.

28-годишният Васил Буков от 101-ви Алпийски полк хвана кръста на Йордановден в Смолян. В ледените води на реката скочиха трима военнослужещи, само че най-бърз измежду тях се оказа Васил.

Симеон Димитров от Казанлък улови Богоявленския кръст във водите на Шуменското езеро. Заедно с него във водата скочиха още 15 мъже. Хвърлянето на кръста се прави за втора година, откакто през предходната година традицията беше възобновена измежду над 20-годишна пауза.

Димитров е курсант във Военния факултет. Той беше поздравен от кмета, който му връчи и парична премия.

23-годишният Стефан Ноев извади за трети път Богоявленския кръст от водите на Старата река в Казанлък. Младият мъж скача за кръста за седми път, като в три от тях го е уловил. Първото му присъединяване в ритуала е, когато е едвам на 15 години, тогава и за първи път той хваща кръста.

Общо 42 млади мъже и юноши се включиха в Богоявленския обред тази година. Най-малкият от тях е 12-годишният Петър Матеев, а най-възрастният 49-годишният Христо Христов. Трима мъже с името Йордан се съревноваваха за кръста, като единият от тях – Йордан Йорданов, скача за 21-ви път.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР