Застреляният от наемен убиец по време на планинска разходка бивш

...
Застреляният от наемен убиец по време на планинска разходка бивш
Коментари Харесай

Трактора ли предупреди босовете на Nexo за акцията на прокуратурата в началото на годината?

Застреляният от наемен палач по време на планинска разходка някогашен консултант в ДАНС Алексей Петров е покровителствал интернационалната мрежа от финансови киберизмамници, ръководена от израелеца Гал Барак и австриеца Уве Ленхоф и работила в продължение на няколко години от България, а също и бизнеса на опериращата у нас без финансов лиценз криптобанка Nехо. Това разкрива  източник от високите етажи на Министерство на вътрешните работи, съгласно който има възможност убийството на Трактора да е обвързвано с аферата за над 130 млн. евро към Вълка от София Гал Барак.

 

През пролетта на 2019 година израелецът Гал Барак бе задържан в София по искане на австрийските управляващи като водач на интернационална група за финансови измами, оперирала в няколко страни и откраднала над 100 млн. евро през псевдотрейдърски уеб сайтове.

 

Измамната скица на Барак и съучастниците му носи метафоричното име „ котелно помещение “ и също се връзва с метафората за „ сготвяне “ на вложители, примамени от обещания за лесна облага. Накратко схемата е да бъдат уверени хора със междинни финансови благоприятни условия от целия свят да преведат пари на привиден капиталов медиатор против обещанието да завоюват бързо огромни суми посредством покупка на  криптовалута и акции в несъществуващи стартъп бизнеси.

 

Убеждаването е ставало по телефона, като за задачата Гал Барак е основал колцентър, от който през IP телефони, регистрирани в разнообразни страни, са се „ облъчвали ” жертвите му. Израелският лъжец построил и серия от уеб сайтове, изглеждащи като професионална трейдърска система с графики в действително време. След в началото „ зарибяване “ по имейла и по телефона жертвите получавали акаунт в уеб страницата, зареждали разнообразни суми с кредитните си карти и следели пълзящите нагоре графики на своите мними облаги. Мними, тъй като зад графиките не е стояло нищо друго, с изключение на логаритъм за генериране на числа и безапелационни картинки.

 

По този метод над 35 000 германци, австрийци, белгийци, американци и хора от други страни са ужилени с общо над 130 млн. евро, като измамите са се случвали от колцентрове в България. В момента преди ужилването на всеки клиент, сътрудникът му звънял „ на пожар “, с цел да го убеди да преведе колкото може повече пари за извънредно преференциално влагане, което ще донесе бърза и сигурна облага. Ако той се върже и преведе сумата, неговият сътрудник изчезва и престава да дава отговор на позвъняванията. 

Изпарява се и акаунтът на жертвата в мнимия трейдърски уебсайт.

 

След ареста на Гал Барак в София през февруари 2019 година, проверяващите от отдел „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП откриват, че евреинът е плащал на Алексей Петров ежемесечна такса „ успокоение “ в размер на над 100 000 евро. Парите са прибирани от Трактора, сякаш с цел да стигнат до високопоставени служители на реда и прокурори, които да не вземат под внимание жалбите на излъганите – главно европейски жители. Уговорката била българи да не бъдат ограбвани, а схемата от България да се ползва единствено на чужденци.

 

„ При разбиването на схемата на Гал Барак чиновниците в телефонните центрове на бандата описаха, че за евреите са работили изкусни хакери, които са им набавяли описи с платежоспособни клиенти, разбивайки системите за сигурност на огромни компании. Така да вземем за пример израелците са имали описи с всички клиенти на Ауди и Мерцедес в България, откакто са източили данните от формалния вносител на колите.

 

Предполагаме, че богатите българи са били идната цел на групата на Гал Барак или пък неговите хакери са правили тази активност по повеля на други клиенти “, разяснява източникът от Министерство на вътрешните работи.

 

Израелският интернет лъжец Гал Барак идва в България напролет на 2017 година стартира да записва компаниите си, като последно основава сдружение за търговия с финансови принадлежности. Така приготвя основата за лъжливата си активност. След това построява мре-

жа от няколко телефонни центъра и едно сдружение за интернет реклама и капиталови уеб сайтове. При регистрация в уеб страниците за виртуални вложения вложителят показва телефон за връзка. Тогава стартира и обработката на жертвата. От телефонните

центрове, основани в здания на „ Цариградско шосе “ и на „ Черковна “, минали особено образование  българи с говорими непознати езици – главно немски и британски, се свързват с клиента и пробват да го принудят да направи други, действителни вложения.

 

„ Една от най-оборотните измами бе обвързвана с мнима клиника за стволови кафези в Ню Йорк. Лъжехме хората, че клиниката напълно скоро ще пусне акциите си на борсата и че в случай че в този момент влагат избрана сума, след 3 месеца ще си възвърнат вложението 3-4 пъти.

Изпращахме им особено направени уеб сайтове с подправени данни, като за задачата хакери променяха дори логаритъма на Google. Това е комплицирана машинация, прилагана в Америка преди 7-8 години, а в този момент жъне триумф в Европа. Телефонните диалози с клиентите се организираха посредством VolP устройство, което трансформира интернет трафика в телефонен. Човекът насреща си мисли, че беседва с лондонски брокер, защото на екрана на телефона му се изписва британски номер “, спомня си някогашен чиновник в телефонните центрове на еврейските киберизмамници в София.

 

В двата телефонни центъра на Гал Барак в столицата са работили към 300 българи, като множеството от тях усещали, че правят измами, едвам откакто клиентите им направели инвестиция.

„ Текучеството беше огромно, хората се сменяха през 2-3месеца. Плащаше се дневно, надникът за всеки телефонен брокер беше 40 $, а на по-опитните даваха по 60. Отделно плащаха и 10% от цената на вложенията, които си привлякъл. Въпреки това болшинството чиновници напускаха, тъй като осъзнаваха, че вършат измами. Аз изкарах 4 месеца и напуснах предишния ноември “, свидетелства някогашният чиновник на израелските киберпрестъпници.

 

Запознати със характерната помощ, която Алексей Петров е оказвал на групата към Гал Барак настояват, че Трактора покровителствал и мошеническия бизнес на задържаните през есента на 2018 година израелец Давид Менахем, сърбинът Михайло Манич и българката Мария Велчева. Триото мамело българи да влагат на фондовата борса в Лондон посредством 2 колцентъра, основани в София.

 

„ Алексей Петров прибираше пари от всички ангажирани в този бизнес, сякаш с цел да ги защищава от полицейски и прокурорски инспекции. Накрая обаче всички бяха ударени от службите за сигурност като е доста допустимо и самият Алексей Петров да ги е подложил “, подмята полицейският източник.

 

Твърди се, че Алексей Петров прибирал пари против протекция от Nexo посредством някогашния си сътрудник от структурите на Министерство на вътрешните работи и Държавна сигурност Владимир Петев, който е началник на сигурността в криптобанката.

 

Както към този момент стана ясно, Трактора бе убит малко преди да се срещне с Петев в региона на ресторант „ Воденицата “ в местността „ Орехите “ на Витоша. От Nexo обаче изрично отхвърлиха Трактора да е съдействал за решение на казуса на босовете на сдружението за криптотърговия Антони Тренчев и Коста Кънчев с прокуратурата и спихване на следствието за пране на пари, което се води против тях.

 

„ Алексей Петров пазеше активността на Nexo в България и посредством своя охранителна компания подаваше някогашни барети за телохранители на висшите мениджъри на криптобанката. Твърде допустимо е точно Трактора да е предизвестил босовете на Nexo за акцията на прокуратурата при започване на годината “, твърди осведомен.

 

Смята се, че връзката на Трактора с Nexo е протичала посредством доктор Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България и специалист по биотероризъм, който е татко на един от притежателите на криптобанката Калин Методиев. Именно той устроил на работа в Nexo преди три години близкия другар на Трактора – Владимир Петев, който и до ден сегашен е шеф на сигурността в криптобанката.

 

Същевременно известният в интернет водещ на най-известния роден ютуб канал Станислав Цалов, разгласява видео в платформата си, отдадено на заканите, които Петров му е отправял, в случай че не смъкна изявлението си с хакера „ Емил Кюлев “, качено в интернет преди към година.  На записите от срещите и диалозите сред Цанов и Трактора, вторият насочва недвусмислени предизвестия, че Цанов „ ще си заплати “, „ ще бъде осъден “ и „ даже ще изчезне “, в случай че не смъкна изявлението.

Петров самичък демонстрира копия от кореспонденцията на журналиста във всички системи и се хвали, че нагласява изборните резултати, защото неговите компютърни специалисти са пробили системата през машините за гласоподаване. За Трактора работеше и някогашния началник на отдел „ Компютърни закононарушения “ в ГДБОП Явор Колев.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Гал Барак Уве Ленхоф криптобанка Nехо Алексей Петров измами Давид Менахем Михайло Манич Мария Велчева Владимир Петев Антони Тренчев Коста Кънчев Явор Колев ГДБОП
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР