Застигнаха ни горещи въздушни потоци от СахараЧакат ни още тропични

...
Застигнаха ни горещи въздушни потоци от СахараЧакат ни още тропични
Коментари Харесай

Африканска жега ни мори до петък

Застигнаха ни горещи въздушни потоци от Сахара
Чакат ни още тропични нощи с минимални температури от 20 градуса

Юли ще е топъл

Горещи въздушни потоци от пустинята Сахара нажежават температурите у нас до алено. Максимумът на топлата, африканска вълна, под чието въздействие се намираме, ще бъде на следващия ден и в петък. Температурите ще стигнат до 37 градуса. Това предвижда пред “Труд” климатологът проф. Георги Рачев, учител в катедра “Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

“Този топъл въздух, който е при нас, е с генезис Сахара. Във вторник може би читателите са забелязали, че небето беше млечнобяло, а не синьо. Причината е, че имаше доста фини прахови частици, които се образуват над пясъчните и глинести пустини в Сахара. Това е тънък силикатен прахуляк, който е съумял да премине няколко хиляди километра и да доближи региона на Италия и Балканите”, изясни проф. Рачев и посочи, че явлението не е рисково, а обикновено за климата по нашите географски ширини.

Утре и в петък оптималните температури ще доближават от 32 до 37 градуса, като в региона на Видин, по поречието на Дунав и в Горнотракийската равнина ще са до 38 градуса. Това е близо до безспорните максимуми, само че е на 2-3 градуса под тях, уточни още климатологът.

Въпреки извънредно студеното време, което имахме напролет и първоначално и средата на юни, климатолозите към този момент записват и тропични нощи у нас.

“В България имаме съществено увеличение на по този начин наречените тропични нощи - това са нощите, през които минималната температура не пада под 20 градуса. А когато прибавите оптималната от 25-27 градуса денем, се получава екваториален ден. В комбиниране с това, което следим в последните дни - влажността на въздуха е доста висока, това е все едно, че сте на Карибите, на Доминикана”, уточни проф. Рачев. По думите му на база годишен брой тропичните нощи у нас се усилват с повече от 30% през последните 20 години.

“Най-често засягат освен морето, само че и централните и низинни елементи на България, регионите до реки. София не прави изключение - нарастването на тропичните нощи е още по-голямо тук. И в този момент сме на границата за тропични нощи, в случай че съдим по станцията на Национален институт по метеорология и хидрология в “Младост”. В центъра е по-топло и там температурите през последните две нощи са на практика 20 градуса и ние можем да приказваме за тропични нощи”, сподели още ученият.

След горещата вълна, през уикенда ни чака леко захлаждане - температурите с 2-3 градуса ще се намалят. До края на месеца времето ще остане топло, като морската вода ще доближи 23 градуса. Юли се обрисува също топъл, с естествени температури.

В началото на юли термометрите ще стигнат до 40 градуса

София счупи стогодишен връх
На 11 юли ще е топло и без дъжд



Метеорологът Петър Янков, ТВ-МЕТ

Специално за София в четвъртък може да бъде регистриран връх за 24 юни до 33-34 градуса. В сряда - 23 юни, температурата беше също висока - 33 градуса, за съпоставяне - през 1900 година на 23 юни е регистрирана температура от 31,6 градуса. Това съобщи пред “Труд” метеорологът Петър Янков от ТВ-МЕТ. Температурите през идващите дни ще бъдат сред 35 и 41 градуса в региона на Сандански, в крайните южни региони до 35 градуса. В Дунавската низина и в централните елементи на Дунавската низина най-топло ще бъде в региона на Плевен - 36 градуса и видинско - 38 градуса. На места ще има краткотрайни превалявания. Атмосферата към момента е влажна, макар, че е топло. По морето температурите ще се движат също в по-високи градуси - в петък на изток ще е 30-32 градуса.

На 30 юни още веднъж се чакат високи температури, както и при започване на юли, когато температурите ще доближат още веднъж 40 градуса. В деня на предварителните избори - 11 юли, времето ще бъде без превалявания, със западен вятър, който ще разрушава облаците. Максималните температури ще доближат до 29-33 градуса.
В началото на юли нашето море ще бъде по-благоприятно за плаж от гръцките плажове, защото в южната ни съседка времето ще бъде по-динамично.

Прието е, че горещото време се приема да е над 33 градуса - измерена метеорологична температура на въздуха.

През годините

Станали сме по-чувствителни към измененията



По данни на Българска академия на науките в петък ще е доста горещо в цялата страна.

Малко по-хладен юни имахме до момента, а и лятото се обрисува малко по-хладно. Но от 2000 година насам тъкмо 5 пъти през юни е валяло сняг на Мусала. Това е климатът на България и на Балканите, просто ние станахме малко чувствителни, по-изнежени към най-малките промени на метеорологичното време, изясни проф. Рачев.

Хладното време у нас до момента е дължало и на процесите в Европа. “През юни към момента има разнообразни формирания - циклони и антициклони, които носят над нашата страна по-хладно време и дъжд, а други - по-топло и суша.

Предишната седмица в Северна и Средна Европа беше много горещо, тогава въздушните маси се движеха по този начин, че топлите от юг отиваха като език на север. А към нас се спускаха студени въздушни маси”, това сподели пред “Труд” член кор. на Българска академия на науките проф. Екатерина Бъчварова, шеф на Института за проучвания на климата, атмосферата и водите към Българска академия на науките.

Кафенетата пуснаха системите с вода

Кметствата трансформират работно време

Зачестиха инфарктите, топлото взе първа жертва в Пиринско

Светлана Василева
Труд, Благоевград

Рязкото покачване на летните температурите са причина да зачестилите хипертонии, инфаркти и сърдечни проблеми в Пиринско. За това оповестиха медиците от Благоевград и предизвестиха по-възрастните хора да вземат ограничения и да не излизат следобедните часове. Благоевград помни огромни и пъклен горещини, само че през последните два дни се стигна до внезапно качване от 23-24 градуса на 33 градуса, което води да мъчно адаптиране на организма, споделят още лекари.

Тези дни в Спешните центрове половината повиквания са били за инфаркти или сърдечни и хипертонични рецесии.

Днес пък в Благоевград откриха мъж паднал на улицата и умрял. Огледът е открил, че индивидът е получил инфаркт.

В жегите локалните, които не са на работа, хукнаха по басейни и по край реките и баражите в търсене на разхлада. Кафенетата пък пуснаха разхладителните системи от маркучи пръскащи вода.

Жегата опразни улиците и хората избират разходките по здрач. Медиците в града подсетиха още веднъж, че в тези горещини би трябвало да се пият повече чайчета и вода, в сравнение с кафета и да се носят светли облекла от естествени материи. Прогнозите за идващите дни са, че ще настъпят още по-горещи дни, а температурата се чака да се вдигне до 40 градуса. Общините са подготвени да реагират и да трансформират работното време, стартира се с час по-рано заран, а на обед почивката е единствено 30 мин

Атракцията е на “Цар Симеоновата градина”

Фонтани станаха къпални, улиците опустяха
Хлапета си носят и хавлиени кърпи



На фонтаните в “Цар Симеоновата градина” къпането е позволено от общината.

Ваня Недялкова
Труд, Пловдив

Фонтаните в Пловдив станаха къпални поради жегата, както това се случва всяко лято. Децата са най-подготвени и през днешния ден бяха окупирали така наречен Сухи фонтани в “Цар Симеоновата градина”, снабдени с хавлиени кърпи и аварийни облекла. Къпането на тези фонтани е разрешено и е една от атракциите в града. Жена, от дълго време трансферирала детската възраст, също се изкуши да се разхлади там, само че намокри единствено краката си, не беше готова за повсеместен душ с облеклата. По другите фонтани къпането е неразрешено, само че всяко лято, когато напече, се намира някое дете от етническите махали, което да реши, че това е басейн.

В близо 40-градусовата горещина улиците опустяха, в ранния следобяд нямаше хора даже по хладните алеи на парковете. При това състояние най-тежка се оказа задачата на партийните деятели да дежурят по шатрите на площада пред Община Пловдив и да раздават предизборни материали, тъй като минувачите бяха малко. С празни кабинки се движеше и виенското колело на пл. “Централен”, въпреки то да е най-актуалното забавление в града.

В най-горещите летни месеци в Пловдив се провеждат акции по разпределяне на безвъзмездна минерална вода, само че към този момент от общината не са реагирали.

Горещият фронт е от Северна Африка

Гърция става пещ, затварят учебни заведения

Атина
Бойка Атанасова
Наш сътрудник



Очаква се поради адските жеги в Гърция управляващите да вземат решение да падне възбраната за носене на маски навън.

В Гърция нахлу продължителна гореща вълна, чакат се температури сред 38-41 градуса в континенталната част на страната, като в това време в североизточните елементи ще има стихии и градушки.
Максималните температури в континенталната част още във вторник надвишиха 39 градуса по Целзий, като най-високи са регистрирани в: Макракоми Фтиотида (39,7 градуса), Арфара Месиния (39,3), Спарта (39), Тива (38,6) и Трикала (38,3).

Според Извънредния бюлетин за времето, публикуван от Националната метеорологична работа (EMY), топлите маси от крайбрежията на Северна Африка, движещи се към Гърция, ще провокират доста повишение на температурата през идващите дни в по-голямата част от страната. Областите, които ще бъдат най-засегнати, са Йонийска и континенталната част, а най-високите температури ще бъдат в континентална Гърция.

Според известие на кмета на Тива е решено началните учебни заведения да бъдат затворени в общината на следващия ден заради адската горещина. Детските градини в Тива и Вагия обаче ще работят обикновено.

Съответно, община Левадя осведоми, че началните учебни заведения и детски градини ще останат затворени до на следващия ден. Началните учебни заведения и забавачки в община Алиарту-Теспион ще бъдат затворени до петък.

От община Атина ще бъдат подсигурени специфични проветриви пространства за бездомни хора и обществено слаби, където да обитават по време на горещините.

Инструкциите

Избягвайте слънчеви бани
Генералният секретариат за гражданска отбрана в Гърция (www.civilprotection.gr) обръща внимание на хората, принадлежащи към уязвими групи, да бъдат изключително деликатни през идващите дни, с цел да се избегнат здравословни проблеми като безсилие от топлота и топлинен удар, което може да бъде породено от високите температури, които ще доминират. Препоръчва се следното:

- Стойте на хладни и сенчести места надалеч от претъпканост, използвайте климатици или вентилатори и избягвайте тежка физическа работа в региони с висока температура, апнея и висока мокрота.

- Избягвайте слънчевите бани, като вървене или тичане на слънце, и носете шапка и слънчеви очила и светли облекла, които разрешават на кожата да се проветрява и улеснява изпаряването на потта, заобикаляйки синтетичните тъкани.

- Яжте леки ястия с плодове и зеленчуци, като намалите мазнините и количеството храна.

- Пийте доста вода и плодови сокове, като избягвате алкохола.

- Специални грижи се предлагат за бебета и дребни деца, както и за възрастни хора страдащи от хронични болести, с цел да се предпазят от високи температури.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР