Заставам с цялата си енергия зад каузата, каза кандидатът за

...
Заставам с цялата си енергия зад каузата, каза кандидатът за
Коментари Харесай

Нов шанс за младежите в риск – общественици и доброволци създадоха първия по рода си център за подкрепа в Несебър

„ Заставам с цялата си сила зад идеята ", сподели претендентът за кмет Румен Кулев

Кандидатът за кмет на община Несебър, общественици и доброволци откриха първия по рода си дневен център за работа с деца, употребяващи наркотични субстанции. „ Трамплин скай “ отвори порти в Несебър и ще оказва поддръжка на деца в риск и техните фамилии.

„ Заставам с цялата си сила зад идеята да помогнем на деца употребяващи наркотични субстанции, младежи с рисково държание, зависимости. Пред мен в никакъв случай не е стоял въпросът дали да оказа помощ, прегърнах концепцията от зараждането й. Това е идея, в която вложените време, прочувствен и финансов запас ще се върнат под формата на най-смисленото – здравето на децата. Правя го, с вас съм, може да разчитате на мен “, с тези думи претендентът за кмет на община Несебър се обърна към присъстващите по време на откриването.

Центърът ще предлага комплекс от обществени услуги като психо-социална рехабилитация, личностно развиване и обществена акомодация на младежи, употребяващи  психоактивни субстанции, както и такива с психологични разстройства и рисково държание. „ Трамплин скай “ е първото профилирано място в област Бургас за работа с деца на възраст 10-18 години.

„ Статистиката за малолетни, употребяващи опиати, е страшна, само че още по-страшно е когато твоето дете или семейство, стане част от тази статистика. Като татко, държавник, само че най-много човек, съм уверен, че центрове от подобен вид би трябвало да са общинска и държавна политика. Да има място, където хората, сблъскали се с този проблем, да потърсят съответна помощ и грижа. Защото това не е единствено техен проблем, това е проблем на обществото ни. И от нас зависи да го разгадаем в случай че желаеме децата ни да са добре, да ги има “, допълни  още претендентът за кмет.

показа, че отварянето на центъра е лишило повече от година старания. На този стадий финансирането и логистиката ще се правят с персонални средства и непринуден труд, а за в бъдеще ще се търсят опциите на европейските стратегии, общинско и държавно финансиране.

„ Имаме потребност от нови пътища, от съвременни рейсове, от усъвършенствана градска среда, само че в случай че ги няма децата ни, то всичките ни старания губят смисъл “, заключи Кулев

Дейностите в центъра са ориентирани към: реализиране на самоограничение - прекратяване на приложимост на наркотични вещества; реализиране на здравословен метод на живот - спиране на привички и дейности свързани с намирането и използването на опиати и замяната им със обществено допустими модели на поведение; личностна смяна - реализиране на самоконтрол и самостоятелност, себеприемане и самоопределяне; обществена интеграция изразяваща се в смяна на фамилна, училищната  и другарска среда. Семействата и децата, посещаващи центъра, ще бъдат подпомагани от психолози и обществени служащи, които са декларирали подготвеност да отдават труда си безплатно.

На откриването участваха главните мотори за  съществуването на неповторимото за област Бургас място – шефът Анелия Георгиева и индивидът, откликнал на апела на локалните за създаване на подобен център - Калин Петков, основател на единствената по рода си в България стратегия за работа с младежи.

Водосвет за здраве и триумф на новото средище за поддръжка отслужи отец Арсений от църквата „ Успение Богородично “ – Несебър.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР