Застаряването на населението на България може да се превърне в

...
Застаряването на населението на България може да се превърне в
Коментари Харесай

Експерт: Застаряването на населението може и да е двигател на икономическия растеж

Застаряването на популацията на България може да се трансформира в непредвиден мотор на икономическия напредък по прилика с опита на Германия. Днешният 60-годишен човек не е 60-годишният преди 20-30 години, разяснява за Българска телеграфна агенция Иван Нейков, шеф на Балканския институт по труда и обществената политика. Когато започваше софтуерната гражданска война, този човек беше на 40 години, и е част от новите технологии, аргументира се Нейков.

Българска телеграфна агенция потърсила експертно мнение по плана на Национална стратегия за сигурност и здраве при работа 2018-2020 година, която е оповестена за публично разискване.

В нея се акцентира, че с пенсионната промяна се усилва продължителността на дейния трудов живот, което, наред с общото застаряване на популацията, води до повишаване на каузи на възрастните служащи в предприятията. От друга страна, посредством политиките и стратегиите за младежка претовареност, както и посредством актуалните форми на професионално образование, се чака растеж на младежите, които ще влязат в предприятията за първи път, написа в програмата.

България е на трето място в Европа като междинна възраст на нацията

Иван Нейков означи, че България е на трето място в Европа като междинна възраст на нацията, а на първо е Германия. По нашите показа от Германия би трябвало да се чуват ревове и сълзи от възрастните служащи, а тя е водач в икономическото развиване - страната, която по този начин и не разбра, че има икономическа рецесия, посочи Нейков. Според него никой не е правил проучване за приноса на възрастните служащи в растежа на стопанската система в Германия, само че може би те са една от аргументите за това.

По данни на статистиката в този момент в България най-трудно намират работа хората до 29 години, а не възрастните. Според Нейков това значи, че работодателите са осъзнали истината, че възрастният служащ е добър служащ.

Данните сочат, че в идващите най-малко 20 години огромният запас на българския пазар на труда няма да бъдат младите служащи, а ще бъдат възрастните им сътрудници, тъй като броят на младите, които излизат на пазара на труда е по-малък от преди 20 години.

През 2001 година първокласниците са били 113 хиляди, а през 2017 година те са 64 хиляди. Това съгласно Нейков демонстрира, че за дълъг интервал непрестанно ще нараства делът на служащите от категорията 55 плюс. Освен това към този момент излизащият от дейна възраст няма да бъде заместван от млад служащ, както до момента е било. Средногодишно се пенсионират към 100-105 хиляди души, а младите, които навлизат на пазара на труда, ще бъдат под 70 хиляди.

Нужни са законодателни промени, с цел да се употребяват дейно качествата на възрастните хора

Изтъквайки тези причини в поддръжка на превъзходството на пазара на труда на възрастните фрагменти, Нейков уточни нуждата от промени в законодателство, с цел да бъдат дейно употребявани качествата им. Той напомни, че Кодексът на труда е разработван 1980-1986 година при друга демографска обстановка, без да се регистрира наклонността на непрестанно повишаване на броя на възрастните служащи.

Експертът предлага при новата обстановка режимите на работно време и на почивки да се преразгледа. Работници, които са над 60-63 годишна възраст, могат да бъдат оставени на осемчасов работен ден, само че би трябвало да е ясно, че това не е най-хубавият метод на потребление на труда им, разяснява Нейков. Според него по-ефективно е, в случай че се раздели работното време - пет часа работа, а три часа да образоват новите служащи.

Моделът с обедна отмора от 30 минути може да е подобаващ за 30-40 годишен, само че е несъответствуващ за човек над 60 години, счита Нейков. Според него би трябвало да се трансформират и условията за осветеност на работното място с оглед застаряването на личния състав, както и нормативната уредба, обвързвана с медицинските прегледи.

Много по-често и по доста повече индикатори би трябвало да се вършат периодическите медицински прегледи на възрастните служащи, което значи и смяна на уредбата за трудова медицина, счита Нейков. Според него би трябвало да има специфична оценка на риска на работните места, когато на тях работят възрастни хора. Това може да наподобява неатрактивно за работодателите, поради спомагателните старания и разноски от тяхна страна, само че пък те биха получили по-лоялен, порядъчен и висококвалифициран служащ, с който да се усещат по-сигурни, в сравнение с с нов чиновник, който в този момент навлиза, и е в положение всяка седмица да напуща предприятието в търсене на по-атрактивни условия, разяснява Нейков.

Едно евро, вложено в сигурност на труда, носи 10 евро облага на работодателите

Александър Загоров, специалист и конфедерален секретар на КТ " Подкрепа " подсети правилото, че едно евро, вложено в сигурност на труда, носи 10 евро облага на работодателите. Той обаче посочи, че не би трябвало по възрастов принцип да се търсят решения за подобряването на изискванията на работа, а да се ползват за всички чиновници, с цел да има позитивен резултат.

Според Загоров сега не е задоволителен броят на лекарите в службите по трудова медицина, които общо са 400, като не всички от тях са работещи и по тази причина съгласно него са нужни най-малко още толкоз служби. По думите му непълен е и ресурсът на Главната ревизия по труда. Проблем основава и сивата стопанска система, тъй като тези служащи не могат да бъдат обхванати от службите по трудова медицина, добави специалистът.

Сред ограниченията, които Загоров предлага, е да се усъвършенства координацията сред службите и персоналните лекари, с цел да стане по-добра предварителната защита на професионалните болести. Сега тези служби главно работят по документи, а някои от службите, макар законовите условия, даже не знаят къде са работните места на хората, за които се грижат. Според Загоров психосоциалните опасности ще са измежду главните предпоставки за новите професионалните болести.

Все повече дами ще работят " мъжки " специалности

В плана на Национална стратегия за сигурност и здраве при работа 2018-2020 година се показва, че не се чака понижаване на броя на дамите в състава на работната мощ, поради основаните нормативни предпоставки за съчетаване на майчинството и професионалния живот. В проектодокумента е изразено упованието за все по-голяма роля и присъединяване на дамите, в това число и в обичайно " мъжки " специалности и производства. Прогнозира се и повишаване на броя на работниците-мигранти.

Разнообразно ще е и просветителното и квалификационно равнище на работната мощ.

Според упованията, посочени в плана на стратегия, броят на хората на възраст сред 55 и 64 години в 28-те страни членки на Европейски Съюз, ще нарасне с към 16 % сред 2010 година и 2030 година По тази причина се предлагат политики, ориентирани към обезпечаване на благоприятни условия за възрастните служащи да останат по-дълго дейни и производителни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР