Засилване на партньорството между България и Египет в областта на

...
Засилване на партньорството между България и Египет в областта на
Коментари Харесай

Газови и повече оръжейни сделки с Египет обсъди Петков

Засилване на партньорството сред България и Египет в региона на отбранителната индустрия, както и опция за импорт на полутечен газ у нас от африканската страна, са разискали министър председателят Кирил Петков и президентът на Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси в петък по време на среща в Брюксел, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

" За мен е значимо държавните и частните предприятия в отбранителната индустрия да могат да търгуват на оптимално положителни условия, а не да обогатяваме медиатори ", декларирал Петков пред Ас-Сиси, който на собствен ред споделил, че страната му може да даде на България полутечен газ.

Повече детайлности не се оповестяват от държавното управление, само че Египет е измежду водещите дестинации за експорт на българска оръжейна продукция. За вноса на египетски природен газ се приказва от дълго време, само че по този начин и нищо не е направено. Споразумение за възможен импорт на египетски полутечен или компресиран природен газ през Гърция бе подписано https://www.mediapool.bg/sporazumeniya-s-gartsiya-i-egipet-shte-othlabvat-gazovata-hvatka-na-moskva-news151619.html април 2009 година по време на енергиен конгрес, проведен от тогавашния президент Георги Първанов в София. Тогава трябваше в границите на три години да станат ясни точните количества и направления и даже се говореше вносът да стартира през 2011 година

Възможността на оръжеен бизнес е била разисквана и с президента на Руанда Пол Кагаме, който поздравил Петков за политиката на държавното управление за нулева приемливост към корупцията.

В Брюксел Кирил Петков се е срещнал и с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц. и акцент на диалога им били въпроси от сферата на инфраструктурата. Двамата разискали опцията България да употребява опита на Германия по повод строителството на автомагистрали. Френската експертиза в железопътния превоз въпреки това е измежду тематиките, обсъждани от премиера Петков в Брюксел с президента на Франция Еманюел Макрон, показват от държавната пресслужба.

По-късно в петък министър-председателят Кирил Петков отпътува за Германия, където ще взе участие в Мюнхенската конференция по сигурността. Тя ще събере за 58-ми път повече от 30 държавни и държавни водачи, над 100 министри и ръководителите на най-важните интернационалните организации като Организация на обединените нации, НАТО и Европейски Съюз. Те ще дискутират тематики от региона на политиката, бизнеса, науката и ще създадат обзор на актуалните и бъдещите провокации пред сигурността. Водещи тематики на конференцията включват световни провокации като битката с пандемията и климатичната рецесия, отбраната на демокрацията, регулирането на технологиите, районни провокации и обстановките в някои от най-конфликтни зони в света.

В Мюнхен българският министър председател ще организира редица двустранни срещи, допълниха.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР