Засиленото военно сътрудничество между Русия и Северна Корея може драстично“

...
Засиленото военно сътрудничество между Русия и Северна Корея може драстично“
Коментари Харесай

Белият дом: Сътрудничеството между Русия и КНДР променя драстично заплахите за сигурността

Засиленото военно съдействие сред Русия и Северна Корея може „ фрапантно “ да повлияе на вида закани за сигурността, произлизащи от Северна Корея през идващото десетилетие, сподели Пранай Вади, старши шеф на Белия дом за надзор на въоръженията в изявление за Центъра за стратегически и интернационалните връзки.


От началото на пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 година Москва и Пхенян доста усилиха военните си връзки. Новопридобитият статут на заточеник на Русия след експлоадирането на пълномащабна война, принуди страната да търси нови съдружници, а Северна Корея, като главен производител на военна техника и също толкоз изолирана страна, хипотетично употребява партньорството, с цел да реализира личните си военни цели.

" Това, което следим сред Русия и Северна Корея, е невиждано равнище на съдействие във военната сфера ", сподели Вади. " И споделям невиждано напълно съзнателно - в никакъв случай до момента не сме виждали това ", добави той.

" Северна Корея е доставила на Русия към един милион муниции, съобщи на 15 януари представител на украинското военно разузнаване.

Характерът на взаимоотношенията от ден на ден се трансформира в двупосочна улица ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, в която Русия дава на Северна Корея напреднали военни технологии и качества за нахлуване на далечни дистанции, евентуално включващи балистични ракети и нуклеарен капацитет в подмяна на снарядите и ракетите.

В кратковременен проект това съдействие към този момент се усети в Украйна, където се твърди, че Русия е употребила балистични ракети, доставени от Пхенян, при нападенията против страната.

През идващото десетилетие въздействието на партньорството може да стане все по-забележимо в Тихоокеанския район.

Съединени американски щати имат дълготраен боен съюз с Южна Корея и Япония, който в предишното е бил ориентиран към заканите, произлизащи от Северна Корея. Вади съобщи, че трите страни ще би трябвало да работят дружно, с цел да подсигуряват, че тяхното " разширено въздържане " е задоволително мощно, с цел да попречва враждебното държание на Северна Корея в района.

На 19 януари севернокорейската държавна централна осведомителна организация заяви, че военните на страната са тествали " подводна система за нуклеарно оръжие " в отговор на неотдавнашните взаимни военни учения, извършени сред Съединени американски щати, Япония и Южна Корея.

Системата, за която се твърди, че е тествана, е безпилотен атакуващ дрон с нуклеарни благоприятни условия, прочут като " Haiel ". Северна Корея и преди е твърдяла, че е тествала дрона.

Пратеници на Съединени американски щати, Южна Корея и Япония се срещнаха в Сеул на 18 януари и взаимно осъдиха военната активност на Северна Корея и търговията с оръжие с Русия.

По-рано Съединени американски щати и близо 50 страни приканиха за неотложно преустановяване на доставките на оръжия от Пхенян за Москва. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР