Засиленият трафик през летните месеци нарежда Граничният контролно-пропускателен пункт Маказа“

...
Засиленият трафик през летните месеци нарежда Граничният контролно-пропускателен пункт Маказа“
Коментари Харесай

ГКПП „Маказа“: интензивен трафик, по 6500 коли минават на ден

Засиленият трафик през летните месеци подрежда Граничният контролно-пропускателен пункт „ Маказа “ на второ място по натовареност, след „ Кулата “, с дял от към 20 % от пътникопотока по българо-гръцката граница. Това разясниха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на Главна дирекция „ Гранична полиция “ и прецизираха, че от началото на юли през пункта приблизително дневно минават към 6500 автомобила, като 30 % са български и 70 % – с задгранична регистрация. 

Интензитетът на прекосяване през Граничен контролно-пропусквателен пункт “Маказа “ е осезаемо повишен по отношение на месец по-рано, когато приблизително дневно са прекосявали към 4 000 автомобила. И тогава преобладаващи са били колите с непозната регистрация, генериращи 56 % от трафика през пункта. За цялата 2022 година през пункта са минали към 900 000 транспортни средства, 42 % от които – с българска, и 58 % – с задгранична регистрация.

Значителното нарастване на пътникопотока през актуалната година, както и през предишни години, се следи от началото на дейния летен туристически сезон от 1 юни, регистрират още от „ Гранична полиция “. Оттогава се откроява и друга наклонност – на натоварен трафик освен в съботните и неделни дни, само че и в петък и понеделник. От средата на летния месец пък се регистрира съществено нарастване на румънските туристи, преминаващи през пункта, което е обвързвано с края на образователната година в  Румъния.

Заради неналичието на околовръстен път на Кърджали, колите с непозната регистрация, както и такива с българска, минават главно по един от основните булеварди на родопския град. Наблюденията са, че към този момент освен в летните месеци, само че и през другото време на годината в региона на автогарата се образуват така наречен тапи. Това постанова в избрани случаи и намесата на чиновниците на пътна полиция, за контролиране на трафика.

Засилено полицейско наличие и надзор по сигурността на придвижването има през летните месеци и по основния път І-5 към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “, поради интензивния трафик. В него са сили на районните ръководства, през чиято територия минава трасето – Кърджали, Момчилград и Кирково, споделиха за Българска телеграфна агенция от районния пресцентър на Министерство на вътрешните работи в Кърджали. Те прецизираха, че по график се организират профилирани полицейски интервенции. Превенцията е ориентирана към попречване на нарушавания на Закона за придвижване по пътищата, които са най-честа причина за пътнотранспортни катастрофи. Следи се за скоростните режими, приложимост на алкохол и опиати, както и погрешно изпреварване, което е една от най-честите аргументи за пътнотранспортни катастрофи при изискванията на натоварен трафик. От районния пресцентър регистрират също, че за интервала 1 юни – 11 юли по основния път І-5 към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “ са регистрирани осем пътнотранспортни катастрофи с петима ранени.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР