Засилени проверки за незаконни търговски практики ще извършва Комисията за

...
Засилени проверки за незаконни търговски практики ще извършва Комисията за
Коментари Харесай

КЗП погва търговците около първия учебен ден

Засилени инспекции за противозаконни търговски практики ще прави Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) към 15 септември – първият образователен ден. Това заяви на конференция ръководителят на комисията Димитър Маргаритов.
„ Това е значимо, тъй като когато хората бързат да приготвят своите деца за учебно заведение, доста търговци съумяват да пласират своите артикули на по-висока цена от естествената. Затова насочвам зов към търговците да не лъжат, тъй като както видяхме мината година, ги хващаме “, добави още ръководителят на КЗП.
Комисията ще прави и други тематични инспекции през есенния сезон, се разбра още от думите на Маргаритов. Така да вземем за пример през есента ще продължи и мониторингът във връзка с активността на застрахователни организации и банки, с цел да се намерения за облекчение във връзка с взаимоотношенията им с потребителите. „ Трябва да търсим на практика решения за хората, които да бъдат една добра процедура в работата им с институции и търговци. Трябва да мислим и за това по какъв начин да образоваме потребителите “, сподели той.
Маргаритов изясни, че есенно-зимния сезон е време, в което има доста промоции и предвид на това ще има засилени наблюдения. „ Още по-добра съгласуваност с сътрудници от други институции ще имаме и по време на зимния туристически сезон “, съобщи той.
Председателят на КЗП изнесе и данни, съгласно които за интервала май-юни 2017 година КЗП е направила 10 889 инспекции на територията на страната в туристически обекти, магазинната мрежа и онлайн пространството. За откритите нарушавания са формирани 782 акта. По думите му 25 типа рискови артикули не са позволени до пазара или са изтеглени от търговката мрежа. " През този интервал в Комисията са постъпили над 6000 тъжби и сигнали от жители “, изясни Маргаритов.
„ По отношение на туристическите обекти – формирани са 380 акта, с които сме установили връзки най-много от вида на непредоставяне на услуги, за които е бил стихотворец ангажимент от страна на търговеца. Като цяло туристическият сезон минава умерено, нашата активност е координирана с другите институции и тази съгласуваност способства за по-добри инспекции без да се основава ненужно напрежение “, посочи шефът на КЗП.
Маргаритов сподели още, че са направени и много инспекции и за качеството на продавания алкохол. „ Взели сме проби от 35 типа алкохолни питиета, подложени са на разбор и резултатите сочат, че в 5 случая има отклоняване от условията на закона “, заключи ръководителят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР