Засилен интерес към земеделските земи, предлагани от „Агрион, отчетоха от

...
Засилен интерес към земеделските земи, предлагани от „Агрион, отчетоха от
Коментари Харесай

Агрион пуска на пазара още земеделска земя на атрактивни цени

Засилен интерес към земеделските земи, предлагани от „ Агрион ", регистрираха от компанията за ръководство на поземлени активи. За да отговори на търсенето сдружението пусна на пазара още апетитни имоти в цялата страна. Цените са извънредно атрактивни и стартират от 300 лева./дка.

Най-сериозен интерес се следи в региона на Хасково. Землищата към Варна и Монтана също са желани от кандидат-купувачите. Размерите на парцелите, които към момента не са продадени, както и точното им местонахождение в другите землища, може да се видят на адрес http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform.

Покупката на земя е отлична опция за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си, настояват агроексперти. Комасацията усилва продуктивността и понижава разноските.

Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което е причина за увеличение на добивите и за насърчаване на селско стопанство с висока добавена стойност. Окрупняването на терени оказва помощ и образуването на по-добра цена на земеделските площи.



Стойността на комасираните парцели е много по-висока от междинната за даден район, даже и в случай че се съпоставят терени от едно и също землище, безапелационни са специалистите в сектора. По публични данни на Министерство на земеделието, храните и горите междинният размер на земеделските терени у нас е едвам 5.5 дка., което е едно от най-ниските равнища в Европейски Съюз.

„ Агрион " е планувал и алтернатива за покупката на поземлените парцели на разсрочено заплащане за интервал от три години, без в началото самоучастие. От заплащането на месечни вноски за парцелите се възползват най-вече по-малки аграрни производители, които търсят разнообразни разновидности да придобият земеделска земя, без да им се постанова да заплащат вкупом за нея. По този метод те имат опция да вложат свободните си парите в техника или по-качествени семена, което води до по-ефективно и съвременно земеделие.

За по-големите купувачи, които търсят земи над 50 дка, „ Агрион " е планувал отстъпки от цената.

Плащането на земята на вноски е желан вид и от земеделци, които аплайват по програмата „ Млад Фермер ". Мярката, която е част от Програмата за развиване на селските региони, обезпечава финансиране в размер на левовата равноценност на 25 хиляди евро. Все по-често се следи наклонност имоти да купуват и хора, които до този миг не са се занимавали със земеделие.

Благодарение на дотациите от европейските стратегии и държавните помощи за доста начинаещи земеделци обработването на ниви е вид за докарване на прилични приходи.
Според пазарни наблюдаващи измежду най-честите купувачи през последните години са вложители, които влагат парите си в обработваема земя за рентабилност. Земята в България се характеризира с ниска волатилност, висока рентабилност при невисок финансов риск и не на последно място ниска корелация към обичайни класове капиталови активи. Освен това тя не се въздейства от политически и стопански процеси.

Сметките демонстрират, че вложенията в земеделска земя носят много по-добра рентабилност от банковите депозити и капиталовите фондове. При приблизително повишаване на цената с почти 4% на година и лихва от 50 лева, покупката на аграрен парцел от „ Агрион " за 300 лева./дка би могла да донесе рентабилност от близо 10%, даже и в случай че се постановат спомагателни вложения в създаване на имота.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР