Хизбула използва все повече от арсенала си в конфликта си

...
Хизбула използва все повече от арсенала си в конфликта си
Коментари Харесай

Хизбула използва все повече от арсенала си в конфликта си с Израел

Хизбула употребява от ден на ден от арсенала си в спора си с Израел, макар че не желае  пълномащабна война - ескалация, която съгласно анализатори цели да възпре Израел от по-широка борба, само че която може и да докара до разпалването ѝ, написа Reuters.

Конфликтът по ливанско-израелската граница се разрасна през последния месец.

Според източник, осведомен с арсенала на " Хизбула ", в последно време " Хизбула " ускорява офанзивите си по няколко метода: изпраща едновременно по-голям брой дронове с експлозиви, употребява нов вид ракети и твърди, че за първи път е нанесла удар по израелски военни самолети - значим стадий за групировката.

Отмъщавайки за убийството на върховен пълководец от Израел, " Хизбула " отприщи двудневни бомбардировки , най-тежките в спора до момента, като в сряда изстреля към 250 ракети по Израел, а в четвъртък извърши още по-мащабно нахлуване с ракети и дронове по девет израелски военни обекта.

Много от ракетите в сряда наподобява са паднали в открити местности и са провокирали огромни пожари. Шрапнел от нападението в четвъртък рани минимум двама души в Израел.

В четвъртък Израел съобщи, че счита " Хизбула " и нейните ирански спонсори за отговорни за ескалирането на насилието и повтори обещанията си да възвърне сигурността на границата.

Източникът, осведомен с арсенала на Хизбула, съобщи, че тя към момента преценя дейностите си за да избегне пълномащабна война, макар че е нараснала офанзивите си - метод, който тя ползва от началото на спора.

През последната седмица " Хизбула " заяви за четири набези против израелски военни самолети, като съобщи, че ги е принудила да изоставен ливанското въздушно пространство.

" Хизбула " демонстрира какви благоприятни условия има " в опит да " ускори нежеланието за пълномащабна война ", споделя Сет Г. Джоунс, старши вицепрезидент в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон.

" Въпросът е какъв тип противовъздушна защита има " Хизбула " и какво още може да получи от иранците и сирийците . Подозирам, че всяка сериозна индикация за огромни благоприятни условия ще накара израелците да нанесат мощен удар ", сподели той.

От 2006 година насам арсеналът на " Хизбула " набъбна неимоверно .

Хизбула стартира да води огън с Израел на 8 октомври, ден откакто палестинският ѝ съдружник Хамас атакува южен Израел, предизвиквайки войната в Газа. Хизбула декларира, че ще приключи огъня единствено когато войната в Газа спре.

Десетки хиляди хора са избягали и от двете страни на границата. По данни на Ройтерс израелските удари са умъртвили над 300 бойци на Хизбула и към 80 цивилни в Ливан. При набези от Ливан са убити 18 израелски бойци и 10 цивилни.

Съединените щати водят дипломатически старания за деескалация на спора . В четвъртък формален представител на Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон е мощно смутен от евентуална ескалация.

Хизбула изрази подготвеност за дипломатически съглашения, в случай че Ливан има изгода от тях, само че твърди, че това не може да се разисква, до момента в който Израел не спре офанзивата в Газа. Израел също изрази подготвеност за дипломатическо съглашение, което да възвърне сигурността в северната част на страната, до момента в който се приготвя за атака.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР