Защото липсата на действия, т.е. на гласуване на промените в

...
Защото липсата на действия, т.е. на гласуване на промените в
Коментари Харесай

Райна Асенова: РСМ да избере дали да е в една група със Сърбия, или да върви напред с България към ЕС

Защото неналичието на дейности, т.е. на гласоподаване на измененията в Конституцията, ще докара до отвод да бъде признато Френското предложение и надлежно до неуспех на европейското бъдеще на РСМ.

 

Основателен е въпросът на президента Стево Пендаровски към ВМРО-ДПМНЕ - какво оферират и накъде да е пътят на Северна Македония - на запад, или на изток - към Русия.

 

Известно е, че Русия е една от страните, които имат интерес да поддържат споровете в региона на Западните Балкани, с цел да могат по-лесно да упражняват въздействието си там. Това доста ясно се вижда в Сърбия и в босненската Република Сръбска. Въпрос на избор е на РСМ дали желае да бъде в една група със Сърбия, или да върви напред с България към Европейски Съюз ". 

 

Това разяснява пред БНР журналистката Райна Асенова, основен редактор на Дирекция " Балкани " в Българска телеграфна агенция.

Асенова цитира данни от социологическо изследване в РСМ, съгласно които се следи спад на поддръжката за участие на страната в Европейски Съюз и изрече мнение, че дългият развой на пречки и " напук от страна на опозицията в РСМ " ще докара до заплаха от самоизключване на Северна Македония от процесите на европейска интеграция:

 

" Това ще докара до вероятността страната да изгуби всички преимущества от едно бъдещо участие в Европейски Съюз - стопанска система, вложения, сигурност. Всичко това неизбежно би провокирало публично неодобрение ".

 

Според журналистката юридически има опция за отделянето на Албания от РСМ в процеса на договарянията за участие в Европейски Съюз.

 

" Без да промени Конституцията си РСМ не може действително да стартира договаряния с Брюксел. В подобен случай тя може да остане в една група със Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина. Това са страни със съществени вътрешни проблеми и с голям брой нерешени проблеми със прилежащите им страни.

 

Те нямат ясна пътна карта за Европейски Съюз. Албания няма какво да ги чака. Въпреки че пътят ѝ към Европейски Съюз няма да бъде нито елементарен, нито къс, само че тя се стреми да отговори на европейските условия и да извършва отговорностите си.

 

Там и 90% от популацията поддържа интеграцията на страната в Европейски Съюз. Този сериозен ангажимент заслужава да получи съответния отговор ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР