Защо тъмната страна“, която никога не виждаме, е толкова различна

...
Защо тъмната страна“, която никога не виждаме, е толкова различна
Коментари Харесай

Ново проучване може би най-накрая разгадава една от загадките на Луната

Защо „ тъмната страна “, която в никакъв случай не виждаме, е толкоз друга и със странна форма?

Нашата Луна е „ добре заключена “ към Земята, което значи, че тя се върти със същата скорост, с която обикаля към планетата – тъй че едната страна в никакъв случай не се вижда от Земята.

Отдалечената страна, която е скрита от нас, има по-бледа повърхнина, с по-малко черни прорези, за които астрономите смятаха, че са „ морета “ на повърхността. Освен това има по-плътна кора.

Изследване допуска, че разликите в „ противоположната “ страна на Луната може да се дължат на радиоактивността на скалите от близката страна на Луната. Учените считат, че системата Земя-Луна се е образувала, когато тяло с размер на Марс, наречено Тея, се е разрушило в младата Земя, а Луната се е образувала от отломките.

През 50-те и 60-те години галактическите сонди демонстрираха първи изображения на „ далечната страна “ на Луната, които дадоха опция да се види, че няма „ морета “, като единствено 1% от нея е затрупан с тях спрямо към 30% на близката страна.

Изследователите считат, че неналичието на „ морета “ е обвързвана с особена форма на скален автограф, прочут като KREEP, кратко за канара, обогатена с калий (химичен знак К), редкоземни детайли (REE, които включват церий, диспрозиум, ербий, европий и други детайли, които са редки на Земята) плюс фосфор (химичен знак Р).

Изследователи от Института за просвета за Земята и Живота от Токийския софтуерен институт и университета във Флорида, проучват KREEP в лаборатория.

Това изследване демонстрира, че с изключение на засиленото нагряване, включването на съставен елемент KREEP в скалите намалява и температурата им на размразяване.

Находката загатва за антична вулканична активност и би могла да предложи взор върху историята, както на Луната, по този начин и на Земята.

Съавторът на проучването, Матьо Ланевил споделя: „ Поради относителната липса на ерозионни процеси на повърхността на Луната, тя записва геоложки събития от ранната история на Слънчевата система.

„ По-специално, районите на близката страна на Луната имат концентрации на радиоактивни детайли като U и Th за разлика от всички останали региони на Луната.

„ Разбирането на произхода на тези локални обогатявания на U и Th може да помогне да се обяснят ранните стадии на образуването на Луната и, като разследване, изискванията на ранната Земя. “

Резултатите от това изследване демонстрират, че обогатените от KREEP региони на Луната са повлияли на нейната еволюция от момента на образуването й.

Ланевил счита, че доказателства за този тип несиметрични, самоусилващи се процеси могат да се намерят и в други луни в Слънчева система и евентуално са постоянно срещани при скалисти тела в цялата Вселена.


Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР