„Защо така, мойто момче?“, чува често на майчиния си турски

...
„Защо така, мойто момче?“, чува често на майчиния си турски
Коментари Харесай

Фатме - от нивата с тютюн до Човек на годината

„ Защо по този начин, мойто момче? “, чува постоянно на майчиния си турски език някой пакостник, който не е отишъл на учебно заведение. Само че не от своята майка, а от просветителния посредник Фатме Арслан. Всеки желае да подходиш към него с положително, има вяра тя. И по тази причина постоянно на собствен ред момчета, които към този момент се трансформират в млади мъже, я назовават полушеговито „ майко “.



Жената, която оказва помощ в ПГТСТ „ Гоце Делчев “ учениците да бъдат обхванати и да посещават занятия, която снове из махалите да убеждава родителите им и първа дотичва при проблем, е номинирана за Образователен посредник на годината. Фатме Арслан доближи до финалната петорка от общо 10 препоръчани посредници от цялата страна. Утре в наличието на всички номинирани министърът на образованието акад. Николай Денков ще връчи оценката на спечелилия в границите на тазгодишните празнувания на Банго Васил, проведени от център " Амалипе ".



Чак ми е малко неловко, стартира да споделя своята история Фатме. Родена е в Кърджалийския край, само че към този момент 25 година живее под тепетата. Баща й бил преподавател и в продължение на 10 година управлявал учебното заведение в Диамандолу акбунар. Така към момента локалните споделят на селцето, което всички останали назовават Бял извор. Дядото на Фатме също бил персонален човек - имам на селото. Четял молебствия като нравствен лидер и направлявал в житейски компликации, съумял да сбъдне и фантазията си да отиде в Мека.

Не беше единствено това, гледахме тютюн, връща се в загатна Фатме. Макар че майка й била стопанка, както е нормално в мюсюлманската общественост по тия места, държала щерка й да се изучи. Така Фатме приключила българска и турска лингвистика.

Слънцето я заварвало на къра във времето, когато нямаше принтери и лекциите се пишеха на ръка. Не можех да оставя майка сама на тютюна, споделя тя. Стане ли време за отмора на сянка, отваряла записките и томчетата на турските поети, че иде изпит.

Професионалният й път почнал в локалното учебно заведение, а щом го закрили, я довел в Пловдив - към този момент задомена за инженер.

Фатме поработила като преводач, като преподавател по турски в езикови центрове. Семейството пробвало да завърти и собствен бизнес, то има опит и зад щанда. Но все ми се искаше да работя нещо, в което да употребявам образованието си и турския език, споделя тя. Така попаднала на публикация за учебен посредник. Тази специалност по какъв начин се работи, почудила се Фатме. И отворила да търси в интернет. Така почнала в Автото първо по план „ Подкрепа за триумф “, по който помощ получават изоставащи възпитаници. Днес към този момент е публично просветителният посредник на учебното заведение.

Не е мъчно - където отида, незабавно ставам другар с всички,

смее се Фатме. Много помогнали обаче образованията на центъра „ Амалипе “ и срещите с други посредници от цялата страна. Вече е и в лидерския екип на мрежата " Училище за образец " на фондация " Заедно в час ".

Но не е и елементарно. „ Когато изяснявам на родителите, че не е хубаво детето да отсъства от учебно заведение, че е добре да си вземе специалността, с цел да си вади хляба, всички слушат и се съгласяват “, споделя просветителният посредник. И на другия ден момчето отново го няма в класната стая.



Дори малко да си постигнал, е доста мъчно да го задържиш стабилно в тази общественост, убедила се е Фатме Арслан.

Постоянно е в акция и към този момент знае, че всяка етномахала си има свои проблеми, своя душа и собствен темперамент. Първото й влизане в Шекара било с посредника на ОУ „ Панайот Волов “ - Шабан. Фатме умувала какво да направи за Деня на толерантността.

Да извадя нещо от интернет, ще е официално

разсъдила тя. Вместо това нарамила облекла и обувки и поела към махалата да ги раздаде на фамилии, които нямат с какво да пратят децата на учебно заведение.





Когато пристигнал пък Световният ден за битка против насилието над дами, разпечатала осведомителни дипляни. Но не от елементарните, а единствено с картинки, тъй като доста дами от малцинствата не знаят да четат.

„ Ама те за такива неща ли пишат?! “, смутила се баба от Шекера. А Фатме обиколила и младите девойки, на които им следва да основат дом и семейство.



Много е мъчно да преборва стандарти и предубеждения. И за това къде е мястото на дамата. И за тестването за коронавирус, против което доста родители се противили, тъй като вървяла мълва, че момчетата ще останат без поколение. И за това за какво въобще би трябвало да се върви на учебно заведение.



„ Даваме шофьорска брошура - постоянно почва договарянията с мощен мотив Фатме, пък след това свърва към същността. - Но не е най-важното шофьорската брошура. И за нея също би трябвало да се потрудиш и да почетеш.

Без знанието не можеш да управляваш нито колата, нито личния си живот.

Една от огромните си дребни победи изживяла, когато момче избягало в друго учебно заведение. Класният разказал, че постоянно отсъства. „ Защо, моето дете, правиш по този начин? “, подхванала Фатме. „ Всеки желае да бъде обгрижен. Никой не желае да се отнасят с него като с новобранец “, уверена е тя. Изумяла, когато момчето й споделило: " Вас ви няма тук. Ще се върна “. Образователният посредник незабавно вдигнал телефона на портиера, метнали се дружно на колата и отишли да доведат младежа.

От огромна изгода за Фатме е, че има и персоналния опит на майка - на 20 година синът й е напълно малко по-голям от момчетата в Автото.



Светът не е единствено от отличници

Личната идея на Фатме е да откри у всекиго положителното и да го извади нескрито. Дайте да не работим единствено с съумелите деца, постоянно упорства пред сътрудници от школото. Светът не е единствено на отличниците. Затова Фатме не се уморява да приказва с бабата на момче, което написа стихове. Друг ще е добър в друго, разсъждава тя.

И в този момент се е амбицирала да направи чудеса с новосъздадения Ученически съвет, като настрана от него ще има Родителски комитет - и двата с представители и на българската, и на турската, и на ромската общественост в учебното заведение.

Вече е писала на Гората.бг за фиданки, с които през пролетта дружно да разкрасят двора. Предстои да се оформи класна стая навън. А за какво да не боядисаме и оградата, възнамерява с обсег Фатме.

„ Всеки с каквото умее, с това ще помогне. Пък когато някой те оцени, даваш всичко от себе си “, има вяра тя.

И тъй като по този начин и живее, е оповестена от Хелзинкския комитет за Човек на годината за 2021-ва.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР