Защо студенти от елитни университети в САЩ заявяват подкрепа за

...
Защо студенти от елитни университети в САЩ заявяват подкрепа за
Коментари Харесай

Христофор Караджов: Социалните медии могат да разклатят света

Защо студенти от елитни университети в Съединени американски щати декларират поддръжка за " Хамас ", разяснява в " Мрежата " по стратегия " Христо Ботев " на БНР Христофор Караджов, учител по публицистика в Калифорнийския университет.

" Имаме едно напълно друго потомство, което е отраснало със напълно други медии и разбирания. Имаме доста мощно въздействие на обществените медии, изключително на съмнителни като " Тик Ток ". В края на октомври тази година с тагче " stand with Israel ” в " Тик Ток " е имало 324 милиона гледания, а с тагче " stand with Palestine ” е 3,4 милиарда. Какво става в " Тик Ток ", по какъв начин китайската Комунистическа партия манипулира? – нали не сме толкоз наивни, с цел да считаме, че и те, сходно на руснаците, не се пробват да дълбаят в разграничителните линии, които съществуват в западните общества. Не сме наивни да мислим, че това не се случва интензивно, нали.

Другото, което е, организации като " Справедливост за Палестина ", която съществува от 2013 година, само че тя на практика не работеше и безусловно през октомври – в този момент се засилва. Почти всеки университет в Съединени американски щати има Instagram с тази организация и всичките постове и фотоси стартират от дните на началото на войната. Тоест, това не е някакво изолирано, самосиндикално нещо, което се случва. Това е централизирана акция за подклаждане на напрежения.

Моите студенти, с които работя в един от класовете си, са към 80. Те имаха задачата да наблюдават медийните процеси, отразяващи войната сред Израел и " Хамас ". Бях сюрпризиран от равнищата на прозрение в проблемите, само че измежду тези 80 студенти има някакъв %, измежду който се следи радикализация. Те споделят, че огромните медии като Си Ен Ен, " Ню Йорк таймс ", са безусловно произраелски и би трябвало да се осведомяваме от обществените медии като " Тик Ток ".

Тези студенти са най-често от арабски генезис или друго малцинство. Кръстоската е сред: предпочитание за обществена правдивост, податливост към активизъм, който води до показни акции, и операция през обществените медии. Не можем да сме наивни и да не мислим, че това не се употребява от неразбираем състезател за разделяне на обществото – американското и западните. "

Срещу преподаватели с еврейски генезис

" При нас е безусловно неразрешено такова нещо. Това е съображение да те изхвърлят от университета. Имаме седем точки с правила: Абсолютно неразрешено е да се изявяват всевъзможни крайни виждания; Всеки може да стачкува на специфичните за това места; В класната стая това не може да се прави, в случай че професорът не води някаква специфична полемика. Но тя би трябвало да се води с почитание.

Хора, които споделят неща, които са античовешки, антисемитски, антиарабски, биват изхвърляни от университета; Професорите могат да имат всевъзможни убеждения, само че нямат право да предизвикват студентите си да вземат участие в митинги от какъвто и да било темперамент. Това са разпоредбите на университета по какъв начин би трябвало да се води дебатът. Ако не можеш да го водиш обикновено и с мирни средства – изхвърчаш. "

Балансът сред крайностите в полемиката

" Аз желая от моите студенти да ми кажат какви са източниците им, като желая от тях да ги опишат и проучват. Не може да ми споделят, че СиЕнЕн са произраелска медия просто ей по този начин, без да са ми посочили съответните образци, които са ги навели на тази мисъл. Идва един и ми демонстрира по какъв начин репортерката на СиЕнЕн пусна репортажа за 90 обезглавени бебета, което беше огромна нейна неточност. Тя не беше удостоверила информацията, която е получила от израелската войска. Тя обаче го показа като доказан факт, вместо да каже, че източникът ѝ е израелската войска.

Наглед дребна неточност за непрофесионалисти, само че в действителност това е доста сериозна неточност. Винаги източникът би трябвало да се посочва тъкмо и да се посочи, дали информацията е доказана от няколко самостоятелни източника.

 

Същото се случи и с ракетата в болничното заведение, където " Ню Йорк Таймс " се позоваха единствено на един източник и то като " Хамас ". Е, запитвам аз, какви са причините на моя студент, че " Ню Йорк Таймс " са произраелска медия. Защо мисли по този начин и обсъждаме. Започваме полемика със спокоен звук. Не знам дали ще ги убедя. Студентите ми знаят, че аз не ги правя оценка за техните политически възгледи, каквито и да са те. Не давам оценка на това какво мислят, а давам оценка за това какъв е процесът, по който стигаш до избрани заключения.

Това, което е особеното в този момент по отношение на предходни генерации, е безусловно въздействието на обществените мрежи и това, че нещата могат да експлодират, и експлодират доста по-бързо и доста по-драматично и брутално.

Украйна беше пробата, а това в този момент е същинският план по какъв начин обществените медии могат да разклатят света. Надявам се, че светът и демокрацията ще съумеят да се оправят и с това предизвикателство. И че демокрацията има съпротивителни сили да се оправи с разединенията, към които ни тласкат. "

Доколко анархистичните придвижвания в Съединени американски щати оглавяват митинги в поддръжка на " Хамас " и за какво даже професори в университети водят яростни разногласия за войната в Газа – чуйте в звуковия файл.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР