Защо смятам, че трябва да има нова Конституция? Защото ние

...
Защо смятам, че трябва да има нова Конституция? Защото ние
Коментари Харесай

Не бива да си позволяваме да приемаме втора Конституция с палатки пред парламента

Защо считам, че би трябвало да има нова Конституция? Защото ние сме в напълно друга обществено-икономическа среда от тази, в която е правена предходната. 1991-ва бяхме член на Съвет за икономическа взаимопомощ и на Варшавския пакт. Днес сме член на Европейски Съюз и НАТО и ние би трябвало да отговорим, като общество, с една организация, която да направи дейно наличието ни в тази нова среда. Това сподели някогашният длъжностен министър председател и някогашен кмет на столицата Стефан Софиянски съгласно който „ небрежно препоръчаната Конституция “ от ГЕРБ е била „ много транспарантен ход “. Недоверието на хората и ниското публично доверие към Народното събрание пречат на разискването на плана на ГЕРБ.

Той уточни, че от дълго време е показал претекстовете си за нова конституция. "За мен моментът беше още след влизането ни в Европейски Съюз. Още починалият учен Воденичаров провежда едно разискване в Българска академия на науките. Десни партии го обсъдихме. Правили сме и още разисквания и мисля, че планът е подготвен. Към нова конституция би трябвало да се огледа съществено! ", добави Софиянски.

„ Няма доверие, че този парламент, замерян с яйца и домати, би дал добър артикул. Не бива да си разрешаваме втора Конституция да одобряваме с палатки пред Народното събрание “, съобщи той и напомни, че през 1991-ва година още веднъж в София е имало гладуващи, палатки, Град на истината.

"За мен този парламент е изчерпал доверието на хората и той мъчно може под напън да одобри някакъв рационален документ. Мисля, че дневният ред на обществото през днешния ден е служебно държавно управление, избори колкото се може по-бързо, а след изборите незабавно - новото Народно заседание, с първичния заем на доверие, който има, да стартира работа върху новата Конституция ", посочи някогашният столичен кмет. По думите му депутатите в новия парламент ще би трябвало да обсъдят с хората в регионите си новата конституция. „ За да бъде трайна, не би трябвало да я одобряваме напрегнат “, съобщи той.

"Няма нищо ужасно от длъжностен кабинет! Ситуацията през 1997 година беше доста по-тежка, само че въпреки всичко успяхме да се оправим ", акцентира Софиянски.

„ В самата Конституция, която предлага ГЕРБ, още веднъж има едно мощно несъгласие сред това, което желаят хората и това, което се предлага “, изясни някогашният длъжностен министър председател. Причината е, че всички оферти в нея понижават представителността. „ Хората желаят представителност, повече хора в ръководството, а какво им се дава отговор - 120 души в Народното събрание и се отстранява Великото национално заседание. Тоест, лимитира се представителността на хората в институтите. Трябва да си безродственик, с цел да премахнеш Велико народно събрание. Такава институция няма на никое място другаде. Тя е тъкмо представителност, дава доста по-голяма представителност на обществото “, уточни той.

В проектоконституцията на Софиянски, въпросът с броя на депутатите е решен по образеца на Търновската Конституция – кратно на популацията. Софиянски предлага 1 народен представител на 40 000 души население или към 160 за България.

"Разбира се, една Конституция не можем да я гледаме с 2-3 промени. Трябва да се гледа обвързано с институциите. Като понижаваме народните представители, ние още не сме въвели второ равнище на локално самоуправление. В сегашната Конституция има заложени две големи несъгласия . Едното е президент - министър-председател, тъй като президентът няма законодателна самодейност, той единствено може да стопира. Това към този момент води до несъгласията. Той не може да каже: „ Това би трябвало да бъде по този начин “, може да каже: „ Вие не го вършиме вярно “ и ето ти несъгласие. Второто е регионален шеф – кмет. Кметът е определен непосредствено, общинският съвет се избира съразмерно от популацията, а регионалният шеф, който се назначава от държавното управление, може да анулира решенията и на общинския съвет, и на кмета да анулира заповедите. Ето тези несъгласия би трябвало да се избегнат. Мястото на институциите би трябвало да се потърси деликатно по този начин, че те да се вкарат в режим на съдействие, а не на опълчване. Това е философията на материала, по който аз съм работил с сътрудници и с другари. Гледам на Конституцията не като на юридически документ, а като на организация на обществото - каква организация то би трябвало да сътвори, тъй че институциите да работят дейно, да си взаимодействат и да оставят самостоятелни правосъдната и прокурорската система ", изясни Стефан Софиянски.

За правосъдната власт

"Една система е самостоятелна, когато е самоуправляваща се или когато се избира непосредствено. Според мен, като принцип, Съдебната система би трябвало да бъде самоуправляваща се. Всеки квотен принцип внася политика в една система, тъй като квотата е проекция на Народното събрание. Съдиите би трябвало да си избират сами, условия и ценз би трябвало да има, и те да си избират Висшия правосъден съвет на вътрешни избори ", сподели някогашният министър председател.

По отношение на прокуратурата

„ Какво е прокурорът? Обществен обвинител! Той пази ползите на обществото! Обществото би трябвало да го избира. България се разделя на 7 области. Те избират непосредствено регионален шеф и публичен обвинител на региона. Седемте прокурора, определени непосредствено от региона, вършат Висш прокурорски съвет. Дава му се мандат 7 години и всеки от тях по 1 година е основен прокурор. Ето ви една система, на която гарантираш самостоятелност, тъй като те са виновни към този момент пред обществото - то непосредствено ги е избрало, а не са виновни пред партийната квота “, обясни Софиянски.

В плана на Софиянски се предлага увеличение правата на президента

„ Той поема вътрешната и външната сигурност на страна или, жестоко казано, Вътрешното и Външното министерство. Стопанските и филантропичните министерства се поемат от най-голямата парламентарна група. Министрите са избрани конституционно и се избират мажоритарно от Народното събрание - всеки един с биографията си и с името си, а не накуп “, сподели още някогашният столичен кмет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР