Защо се налага смяната на главния секретар на МВР Има факти,

...
Защо се налага смяната на главния секретар на МВР
Има факти,
Коментари Харесай

Денков поиска смяна на главния секретар на МВР, отрече връзка на Алексей Петров с кабинета

Защо се постанова промяната на основния секретар на Министерство на вътрешните работи

" Има обстоятелства, които демонстрират, че има проблем с организацията в министерството. Тези проблеми са свързани с отговорността на основния секретар. На процедура министърът не работи с него, тъй като няма доверие и счита, че има проблеми във връзка с организацията ", обяви Денков.

" Част от полемиката през днешния ден сподели, че има и вътрешен проблем в Министерство на вътрешните работи. Няколко групи обстоятелства сочат, че има проблем с организацията във ведомството. Те са свързани с активността на основния секретар. На процедура министърът не работи с него, тъй като му няма доверие и счита, че има проблеми, които са зародили преди в служба да встъпи този екип на Министерство на вътрешните работи. Неслучайно, на срещи, които сме имали до момента, в случай че не участва министърът, идва заместник-главният секретар ", сподели Денков.

И добави, че по всички тези аргументи е помолил Калин Стоянов " да не търпи повече тази обстановка " и да изготви отчет с искане за промяна на Петър Тодоров и въпросният отчет да бъде импортиран в Министерски съвет, гласуван в сряда и изпратен към Президентството.

На този стадий не е обсъждано кой би могъл да заеме поста му.

" Това, което желаеме, е да се върне координацията и синхрона сред министъра и основния секретар, който ще застъпи. Но първи би трябвало да имаме акт, който зависи от президентството. Когато бъде освободен този основен секретар, тогава ще обявим със съответни претекстове и кой би могъл да бъде индивидът ", изясни министър председателят.

" Алексей Петров не се е чувствал заплашен, не е имал професионална защита "

Относно убийството на Алексей Петров Денков сподели, че за момента няма открита връзка " сред другите убийства, които се разясняват най-вече в медиите ". Заподозрян също към момента няма. Работи се по няколко съответни следи, само че те не могат да бъдат показани обществено, сподели още министър председателят.

" Има прекалено много разнообразни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, по отношение на бизнес ползи, с избрани закононарушения, които са се случвали през годините. В момента се проверяват разнообразни претекстове за това закононарушение, в това число и опция за възмездие ", добави Денков.

" Петров не се е чувствал заплашен, ходел е без защита на разнообразни места, уточни той. Има разнообразни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, по отношение на бизнес ползи, по отношение на избрани закононарушения, случвали се през годините, и се изследват разнообразни претекстове за убийството му, в това число и за възмездие, сподели министър председателят.

Мерките във връзка със " зачестилите тежки престъпни закононарушения в страната "

Институциите би трябвало да ускорят и обогатят обмена на информация между тях - главно Министерство на вътрешните работи, службите и прокуратурата, които работят дружно по следствията, сподели Денков по отношение на ограниченията, които се подхващат след  " зачестилите тежки престъпни закононарушения в страната ". 

" Министерство на вътрешните работи дружно с прокуратурата ще сключат съглашение за координационен механизъм за продан на информация и взаимна активност, който е обвързван единствено с наркотрафика и проблемите с трафика на мигранти. Днес се договорихме обсегът на това съглашение да бъде уголемен, тъй че в него да влязат закононарушенията против личността и битката с корупцията ", разясни Николай Денков.

Част от този механизъм ще бъде и прегледът на всички сигнали, свързани с деяние или безучастие, които биха могли да попречват разкриването на закононарушения или така наречен " чадъри ".

" Активизиране в цялостен размер на дейностите, работата на институциите, които са свързани с придобиване на изпреварваща информация за готови тежки закононарушения ", е друга мярка, която ще бъде подхваната, добави министър-председателят.

Ще се разшири и процедура, която се оказала доста ефикасна във връзка с телефонните измами и отнемането на МПС. А точно - там, където има лица с две и повече висящи досъдебни производства, в такива случаи Министерство на вътрешните работи дружно с прокуратурата да създадат обзор. При него се оказва, че събирайки информацията от разнообразни досъдебни производства доста по-ефективно може да се пристъпи към оформянето на обвинителен акт, който да влезе в прокуратурата.

Денков и Габриел безапелационни: Няма връзка сред Алексей Петров и съставянето на кабинета

" Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на това държавно управление, законодателната и управническите стратегии. Подобни тези са спекулации, които се употребяват, с цел да се основава отрицателен имидж на кабинета ", безапелационен беше министър председателят в отговор на журналистически въпрос. 

" Срещал съм Алексей Петров на събития, на които е участвал, само че в никакъв случай не съм имал персонални диалози с него. Освен това в никакъв случай не е ставало дума за Петров по време на разискванията за това държавно управление. Ако погледнете представителите по тази политическа тематика, това са същите хора, които от първия ден се пробват да съборят това държавно управление. Може да се търси и интервенция на външни фактори, само че не бих желал да приказвам в тази посока без да имам съответни доказателства ", добави Денков. 

Вицепремиерът Мария Габриел удостовери казаното от министър-председателя, че " в нито един миг, нито името на Алексей Петров, нито неговото физическо наличие могат да бъдат посочени като участници в този развой. " Не сме се срещали персонално, с изключение на на конгреси, на които е участвал като представител на представляваните от него препоръки ", уточни Габриел.

Алексей Петров бе убит на 16 август по обяд на пътеката сред столичния кв. " Драгалевци " и междинната станция на лифта " Бай Кръстьо ". С него по нормалния му за разходка маршрут е била 48-годишната треньорка по тенис и планински лидер Мирослава Михайлова. Убиецът ликвидира Петров на място, а спътницата му бе простреляна и е в тежко положение в централната реанимация на " Пирогов ".

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разгласи, че проверяващите са извели две версии за покушението - възмездие или финансов дълг. По време на днешното заседание министърът персонално е докладвал пред премиера за хода на следствието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР