Защо сдруженията на зелени, рибари, хотелиери и ресторантьори са против

...
Защо сдруженията на зелени, рибари, хотелиери и ресторантьори са против
Коментари Харесай

Д-р Йордан Господинов: Ще се вземат полета за риболов, защото са добри за вятъра, а ние се борим за хляба си

Защо сдруженията на зелени, риболовци, хотелиери и ресторантьори са срещу Законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства, за какво упорстват той да се отдръпна от вносителите му Tribune.bg беседва с изпълнителния шеф на Асоциацията на производителите на рибни артикули " БГ ФИШ " доктор Йордан Господинов.

Д-р Господинов, какви вреди ще понесат производителите на рибни артикули у нас, в случай че се построят ветропаркове в Черно море?

В риболовния отрасъл на страната нашата асоциация има 27 заводи, от които 20 са ситуирани по крайбрежието ни. Част от тях продават в Япония, в Южна Корея, в Испания и Италия. Някой да продава наша селскостопанска продукция в тези дестинации?! Нашият артикул е модифициран с добавена стойност. Взели сме нискообразовани хора и сме ги научили да създават високикачествена продукция - хубава и безвредна храна, която се приема на най-елитните пазари. Риболовният отрасъл ще бъде обиден и ще си продаде корабите, в случай че му бъде неразрешено да лови и в случай че не останат места за лов в наши териториални води. Корабите ще продадем, само че какво ще вършим с фабриките, с пристанищата и с специалистите, тъй като имаме готови хора, приключили в Канада, в Съединени американски щати?! Така че казусът е доста по-сериозен от това един отрасъл, който е перспективен, да му се вземат полета за лов на риба, тъй като са положителни за вятъра. Ние, нашата асоциация, ловим 55% от рибата в България - риба, рапани, миди. Най-хубавите ферми за миди са наши. Рапаните във всички случаи ще изчезнат с стартирането на ветрогенераторите.

14 февруари 2024, 12:27

Алибегов: Потокът на рибите ще бъде изменен, а поминъкът на риболовците - унищожен

Подводната инфраструктура за това електропроизводство ли имате поради?

Да, кабелите би трябвало да минат по дъното. Ние имаме едно мнение, с което ги помолихме, като вършат закона да ни извикат, с цел да им предложим разновидности, които ще са най-удачни за всички, да създадем по този начин, че всички да употребяват морето. В случая освен, че не ни търсят, а и леко приказват с неуважение към нашия бранш, като че ли сме втора употреба хора. Не сме. Напротив, първа ръка хора сме. Ние държим туризма в България, тъй като гостите се хранят с българска риба. Туристите избират да ядат попчета, сафрид, калкан и всичко, което вадим от морето. Италианците и испанците жадуват сега за нашите артикули. Кой създава продукция с добавена стойност на тези пазари с изключение на нас?! Няма такива, само че да кажем, че са ни пренебрегнали в тази посока, тъй като не познават обстановката и имат хотели и къщи в Гърция, на други континенти и не ги вълнува нашето Черноморие. Само че, ние без туризма не можем, както и туризмът не може без нас. Ние в действителност сме построили промишленост, тъй като сме затворили цикъла с ферми, кораби, лотки и заводи -  от водата до масата. Освен че сме обект на държавен мониторинг, при нас идват на инспекция и хора от фирми-купувачи на нашата продукция. Южнокорейците, да вземем за пример, подписват контракти, откакто ревизират всичко. Да излезе тогава някой и да ми приказва за сигурност на храните и качество, и да се приготви добре.

Каква територия ще заемат ветропарковете?

Екоминистърът непрекъснато подписва заповеди за уголемение на зоните по Натура 2000, да вземем за пример. В тези зони са неразрешени избрани риболовни техники. Във ветропарковете ще бъде безусловно неразрешено влизането. Експерти ни изясняват, че там ще се развъжда рибата, само че ние вършим икономически лов на риба, ние не се занимаваме с въдици. Който желае, да си върви с огромните лъскави яхти при тези перки да хвърля въдици. За нас по този начин не става, не се получават нещата.

Споменахте Италия, Испания, там такива перки и ветропаркове има ли?

В Италия, на юг в Средиземно море има. Тяхното крайбрежие, обаче, е хиляди километри, до момента в който нашето е 368 км брегова линия, от които 200 км са плажове. А рибите се развъждат към брега, тъй като там е хранителната маса. След 100 км няма живот. Ние ловим на 70-90 метра дълбочина и като ни вземат най-близките полета, ние ще останем без опция за прехранване - освен риболовците, а преправка, хладилно предпазване, превоз, етикетиране, кашони, опаковки. Затова желаеме да бъде чут нашия глас. Хората са подготвени на протестни дейности.

19 февруари 2024, 15:49

Екоорганизациии, хотелиери и ресторантьори: Перките ще изгонят туристите

Може ли да се трансформират текстовете сред първо и второ четене на закона?

Те нямат какво да трансформират, тъй като самият отчет към закона е писан от една избрана институция и в него не е отразено, че има бранш риболовство. Те правят оценка вятърните потоци, местата за създаване и пътем се отбелязва, че има обществен миг, а това са нашите служащи - цели семейства, цели села. Отделно се приказва за екологичен аспект, че като се вдигнат перките, ще се развъждат риби към тях, а няма да е позволено влизането. Не се прави изследване за магнитните предавания, ще има звук и трептения. В отчета нищо не е написано по въпроса. Ние не пазиме дотации, ние приказваме за нашето оцеляване. Ние пазиме хляба си.



 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР