Защо правосъдният министър Атанас Славов не атакува Прокурорската колегия за

...
Защо правосъдният министър Атанас Славов не атакува Прокурорската колегия за
Коментари Харесай

Защо правосъдният министър не атакува избора на Сарафов пред ВАС?

„ Защо правосъдният министър Атанас Славов не нападна Прокурорската гилдия за избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор пред Върховен административен съд. След като министърът може да предлага претенденти за основен прокурор, виждаме, че предлагането Сарафов да е краткотрайно основен прокурор е признато от орган, който няма пълномощия да избира основен прокурор ”. Това запита някогашният народен представител от Реформаторския блок Петър Славов.

Мандатът на един депутат постоянно е по-кратък. Затова е значимо бързо и целеустремено да работят в границите на наличното болшинство. И по време на кабинета „ Петков ” можеше да се избере състав на Висшия правосъден съвет, тъй като му изтичаше мандата, счита Славов.

За активността на Гешев отпред на държавното обвиняване Славов бе безапелационен, че не думите, а делата са определящи. „ Един прокурор приказва с актовете си – какъв брой години минаха от 2014-та и банкрута на КТБ, делото още е до средата ”, изясни Славов в ефира на Нова Нюз.

За него е любопитно по какъв начин ще се споделя политическата партия на досегашния основен прокурор Иван Гешев. „ Отдавна споделих, че за мен Гешев върви с две папки – похвалното слово какво е направил за прокуратурата и това, което чухме ”, сподели юристът.

Той изясни, че настоящия състав на Висш съдебен съвет е непредсказуем и към този момент мъчно може да бъде сюрпризиран. „ За да има смяна, новият Висш съдебен съвет е нужно да бъде избран по нови правила ”. Парламентът може да одобри едни правила със свое решение, посочи Славов. Той предложи съсловните организации в правосъдната система да предложат членовете на Висш съдебен съвет.

Запитан дали разделянето на Висш съдебен съвет на прокурорска и правосъдна гилдия е било неточност, той напомни, че хора, които са подписали законопроекта в първичния му тип, след това се отметнали от подписа си. Славов напомни, че с командироването на съдии и прокурори се основават и зависимости.

„ Първо покажи какво искаш да промениш, покажи да кажеш: „ по това ще се работи ”. Само това ли е казусът на Конституцията – да приказваме единствено за основния прокурор? Има текстове, които приравняват хората с увреждания към пандизчии. Проектът трябваше да е на масата и да се разисква ”, добави Петър Славов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР