Защо пчелите произвеждат все по-малко мед? Ново мащабно проучване разкрива

...
Защо пчелите произвеждат все по-малко мед? Ново мащабно проучване разкрива
Коментари Харесай

Защо пчелите произвеждат все по-малко мед?


Защо пчелите създават все по-малко мед? Ново огромно изследване разкрива аргументите. Метеорологични аномалии също способстват за измененията.
Добивът на мед в Съединени американски щати понижава
от 90-те години на предишния век, като производители и учени не са сигурни на какво се дължи това, само че ново изследване на откриватели от Пенсилванския университет разкрива аргументи, свързани със загадката към лимитираните количества от продукта, заяви електронното издание Юрикалърт, представено от Българска телеграфна агенция.
Използвайки данни от пет десетилетия
от територията на Съединени американски щати, специалистите проучват евентуални фактори и механизми, които биха могли да повлияят на броя на цветята, виреещи в другите райони – и надлежно на количеството мед, създавано от медоносните пчели.
Изследването, оповестено в изданието
Environmental Research, демонстрира, че измененията в количествата на добивите от мед с течение на времето са свързани с използването на хербициди и земеползването. Годишните метеорологични аномалии също способстват за измененията в добивите мед.
Като цяло откривателите откриват,
че климатичните условия и работливост на почвата – способността ѝ да поддържа културите въз основата на нейните физични, химични и биологични свойства – са едни от най-важните фактори за оценка на добивите от мед. В топлите и в хладните райони добивът на мед е по-висок, като почвите
са с удобни характерности.
Габриела Куинлан, водещ създател на проучването, споделя, че се е въодушевила за изследването, откакто на срещи и конференции на пчелари неведнъж чува еднакъв коментар: „ Просто не можеш да правиш мед, както преди “. Според нея климатът от ден на ден стартира да въздейства на медодобива след 1992 година
„ Не е ясно по какъв начин климатичните промени
ще продължат да въздействат на производството на мед, само че нашите констатации могат да оказват помощ за предвиждането на тези промени “, споделя тя.

Според откривателите един от най-големите стресови фактори за опрашването е неналичието на цветя, които да обезпечават задоволително прашец и нектар.
„ Много фактори въздействат върху
производството на мед, само че главният е съществуването на цветя “, споделя Куинлан. „ Медоносните пчели са в действителност положителни търсачи, които събират нектар от разнообразни цъфтящи растения и го трансформират в мед “. За изследователката едно от най-вълнуващите открития е значимостта на продуктивността на почвата, която съгласно нея е незадоволително изследван фактор.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР