Защо падат лавини? Къде? И кога най-често? Все повече тийнейджъри

...
Защо падат лавини? Къде? И кога най-често? Все повече тийнейджъри
Коментари Харесай

Тийн лавинистика. Инструкторите от БАССЕС, които правят безплатни курсове по лавинна безопасност за деца

Защо падат лавини? Къде? И по кое време най-често? Все повече младежи карат отвън пистите и е значимо да знаят отговорите на тези въпроси, споделят от асоциация БАССЕС. Затова и водят безвъзмездни курсове по лавинна сигурност за деца. Техните инструктори са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Витоша, съботен следобяд. Група деца са се събрали на снега край хижа „ Алеко “ . Едно от тях държи пиукащ апарат, който му демонстрира посока. „ Върви наляво, в този момент напряко, 10 метра, 9, 8, 7 метра до обекта, който търсиш “, демонстрира му уредът.

Звучи като детска игра, само че не е – в действителност устройството и уменията да го използваш могат да спасят човешки живот. Става дума за лавинен апарат, който служи за търсене на покрит човек. Децата пък са участници в единствените, проведени в България.

Последният подобен се организира тази събота на Витоша. Обученията са доброволна самодейност и са изцяло безвъзмездни за младежи до 18 години. Водят ги няколко от инструкторите от Българската асоциация по ски свободен и рисков жанр (БАССЕС), измежду които са Жени Михайлова, Веселин Николов, Емануил Бонев, Севди Реджеб-Райков, а с организацията се занимават на първо място Вяра Лъджева и Надежда Ангелова.

Целта им е да срещнат младите скиори и сноубордисти с рисковете в зимната планина и с ограниченията, с които да ги избегнат.

„ Все повече деца карат доста добре, само че пък не познават планината “, споделя пред Свободна Европа Жени Михайлова .

„ Фокусът постоянно е върху уменията на децата – техника, карвинг, стойка, само че те непроменяемо в един миг излизат и отвън пистата и им липсват познанията за там “, прибавя тя.
 Част от инструкторите - Веселин Николов, Жени Михайлова, Надежда Ангелова и Лили Тоушек
По думите ѝ точно поради това от БАССЕС включват в курсовете си всичко най-основно, което младежите и девойките би трябвало да знаят, преди да стартират да карат в „ диви “ терени.

На първо място това е предварителната защита – това значи децата въобще да осъзнаят какви рискове съществуват, а по-късно да могат и да преценят метеорологичните и снежни условия и риска от лавини съгласно тях. Накрая идват и уменията за боравене с лавинни уреди, тъй че да могат да оказват помощ на покрит човек.
 Севди Реджеб-Райков и Жени Михайлова с част от обучителните материали на БАССЕС
От БАССЕС, които са без значение съдружие, към този момент две десетилетия провеждат обществени лекции на тематика лавинна сигурност, организират на практика курсове за възрастни, изготвят просветителни видеа и книги.

През 2018 година се заражда концепцията курсовете към този момент да стартират и с деца, като самодейността в началото започва като лекции в учебни заведения в страната. Инструкторите обаче откриват, че този напълно научен метод не е сполучлив и не може да задържи вниманието на младежите.

„ Децата го одобряваха като „ суха материя “, не им беше забавно. Но когато започнахме да ги водим на терен, да гледат снега, да работят с лавинни уреди, сонди, лопати, ползата скочи “, споделя Михайлова.

Така през днешния ден образованията се случват под формата на игра на местоположения на Витоша, Банско и Пампорово . Финансират се напълно от дарения и спонсори. Инструкторите в тях като Михайлова се включват на непринуден принцип, като отделят от свободното си време. По думите ѝ сега ядрото на „ тийн лавинистиката “ са към 7-8 индивида.

Част от тях са ски учители или планински водачи, други обаче имат напълно разнообразни съществени специалности – Михайлова да вземем за пример се занимава с разбор на данни, друга от уредниците – Надежда Ангелова, пък е възпитател и химик. Освен дългогодишния опит в зимните спортове, ги сплотява и това, че по думите им „ доста от нас имат другари, които са починали или са претърпяли лавинен случай и по тази причина тази тематика ни е доста на сърце на всичките “.

Веселин Николов , който е планински избавител и лидер и също е част от инструкторите на курсовете за младежи, прибавя и че доста от самите тях са правили същите неточности, които вършат и децата в този момент.

„ Още като бях дребен, излизах да карам отвън пистите. И изобщо не съм и предполагал, че тези терени са лавиноопасни. Винаги съм мислел, че тези, които карат по лавини, са идиоти, самоубийци, без да допускам, че аз самият също карам по такива скатове “, споделя Николов.

Двамата с Михайлова означават и огромния прогрес на български младежи и девойки в надпреварите по извънпистове каране, в това число и на европейско равнище. По думите им този спорт се развива скоростно през последните години, става все по-популярен, а това прави и потребността от образования за неговото безвредно упражняване още по-спешна.

„ Това ни е задачата: хем да развиваме спорта, децата да могат да навлизат в планината да карат, хем да не го вършат с риск за себе си и хората, които вероятно биха тръгнали да ги избавят “, споделя Николов.

А по отношение на персоналната мотивация на екипа от БАССЕС, това, което ги кара да жертват почивния си ден за преподаване, вместо за някое положително втурване, е чувството за полза.

„ Аз съм карала и ще карам. Но това да предадеш познания на някого, който по-късно ще вземе вярно решение в избора на маршрут и ден за каране, и по този начин ще се защищити, това най-вече ме стимулира “, споделя Михайлова.

„ Дори единствено на едно дете да му се наложи да вземе решение и то да го обоснове на това, което е научило в „ Лавинистика “, би било ужасно “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР