Защо няма наказателни преследвания за корупция беше първият въпрос към

...
Защо няма наказателни преследвания за корупция беше първият въпрос към
Коментари Харесай

Гешев: Правителството има проблем в разкриване на корупционни престъпления по високите етажи на властта, МВР не е докладвало нито един случай

Защо няма наказателни преследвания за корупция беше първият въпрос към основния прокурор Иван Гешев в правната комисия в Народното събрание, заложен от ръководителя на парламент Мирослав Иванов.

Според Гешев изказванието на Иванов не дава отговор на истината.

Един инцидентен човек ми сподели, че прокуратурата е единственият ярък лъч на непоклатимост сега, срещнах го през днешния ден пред Съдебната палата, доста приветлив човек, добави още Гешев.

През 2021 година бяха формирани 7 досъдебни производства, свързани с високопоставени лица. Тази година бяха предадени на профилирания съд настоящ министър и зам.-министър. Спецсъдът е закрит, само че ние няма да носим отговорност“, добави Гешев.

Той също по този начин сподели, че битката с корупцията е работа на цялата страна. Главният прокурор съобщи, че няма спомен Министерство на вътрешните работи да е докладвало, че проверява почитан чиновник.

„Корупцията е във властта, допускам, че има проблем в изпълнителната власт за откриване на закононарушения по високите етажи на властта. Министерство на вътрешните работи, прокуратура и съд са скачени съдове“, добави той.

И продължи: Присъдите не се произнасят от прокуратурата. Той дава отговор десетина минути на първия въпрос.

Защо няма резултати по кавги, които стигат до необятната общност, попита отново Мирослав Иванов.

И разяснява: „Съдът постановява присъдите въз основата на доказателствата. Ако няма доказателствата, обвиняването ще падне. Тези случаи, за които приказвам, са свързани с едни осем джуджета, едни кюлчета, едни чували, едни апартаменти“.

11% оправдателни присъди за корупционни закононарушения е добър резултат за Европа, тъй като знам какъв брой е висок процентът в Европа, сподели Гешев.

Той напомни, че във Англия един обвинителен акт е две странички, а в Софийската градска прокуратура е от Съдебната палата до Орлов мост.

Кюлчетата и други джуджета – да не се връщаме в детските си години, сподели Гешев. Той няколко пъти прикани депутатите да се придържат към конституцията. Надявам се, че не е суспендирана, добави той.

Крум Зарков от левицата изиска пет минути, с цел да отговори на Гешев, запознавайки се с книжките, които той им донесъл. „Книжките са с очевидния намек, че ние нищо не разбираме“, продължи Зарков.

Явор Божанков също се възмути, че досиетата били намек, само че и че Гешев непосредствено им споделил, че нищо не схващат.

Дани Каназирева от ГЕРБ попита за какво няма досъдебно произвеждане против Кирил Петков. Тя се поинтересува и какво се случва с десетките каузи в спецсъда, които са с веществен интерес 3 милиарда лв..

Крум Зарков сподели, че Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс се сменяли прекомерно постоянно и попита Гешев по какъв начин се радва, че прокуратурата има 98% неоправдателни присъди, само че депутатите питали за тези, които не стигат до съда.

Не сте ме разбрали, аз сложих тематики за диалог, отговори му Гешев.

„Нямам доверие на статистиката на Министерство на вътрешните работи. Работил съм и в Министерство на вътрешните работи и дали вярвате, или не, проведената престъпност към този момент се завръща. Аз знам, че се завръща въз основата на непрекъснатия ми контакт с колегите“, изясни основният прокурор./ източник: 24 часа
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР