Защо няма жирафи в нашите зоологически градини и ще видим

...
Защо няма жирафи в нашите зоологически градини и ще видим
Коментари Харесай

Кога ще има жирафи в зоологическите градини в България?

Защо няма жирафи в нашите зоологически градини и ще забележим ли в миналото най-високото животно на Земята и у нас?

Жирафите имат доста мощни сърца - тежат към 11 кг и се равняват на 50 човешки сърца. Те спят единствено по 5 минути дневно. Обичат дългите разходки. Винаги са в компания. Непоправими романтици и ухажори. Суетни са и обичат да се освежават във вода. Родината им е Африка.
Снимка: bTV
„ Любимата му храна е листа от Акациево дърво, като се храни с листа или филизи от дървета и шубраци. Изяжда почти сред 40 и 50 кг. листа дневно и се храни сред 16 и 20 часа на денонощие “, изясни Мартина Маринова от „ Четири лапи “.
Снимка: bTV
Единственият български зоопарк, в който в миналото е живял жираф е този в Ловеч. Днес обаче атрактивното животно у нас може да бъде забелязано само… в магазин за играчки.

„ Често се среща в композиция с дивите животни, само че самичък по себе си не е измежду най-популярните. Много постоянно е част от пъзели, игри, част от илюстрации, дребни дървени фигури, подобен вид. Много съм разочарована, че в никакъв случай не съм виждала онлайн жираф у нас. Като дете търсих в зоопарковете табелите за тях, само че по този начин и не го намирах, само че всички деца ще са доста разчувствани да го срещнат “, сподели притежателят на магазин за играчки Нина Милева.
Снимка: bTV
Ако надникнем през оградата, жирафи има в зоологическите градини на всички прилежащи страни, само че за какво няма в България?

Според организацията " Четири лапи " най-хубавите образци за зоопаркове, които извършват минималните условия за развъждане на сходни екзотични типове, са зоопарковете в Добрич и София. Но даже и там, все още, няма подобаващи условия.

„ Като се стартира от храненето и се стигне до размножаването, всичко това би трябвало да се съблюдават указания от Европейски Съюз. За някои от типовете се постанова да бъдат в допълнение изпращани на образование, съгласно грижата и спецификите на типа, защото ние в нашия зоопарк нямаме хора, които да са гледали жирафи, нямаме подобен опит “, добави ландшафтният проектант Добромир Бориславов.

Интернет от дълго време оповестява за идването на жираф в България. Доколко обаче в действителност може да чакаме, че скоро ще има такова животно у нас?
Снимка: bTV
Добромир Бориславов изясни, че плановете и инвестицията за това са доста значими и не знае кой би се заел със период.

Жирафите са предпазени типове. За да се усещат добре, те ще имат потребност от огромно пространство, другарче, доста храна, място за спокоен сън и грижливи ръце. Въпреки мощното предпочитание на всички този другоземен тип да стъпи на българска земя, мнението на зоопарка и организациите за отбрана на животни е, че към момента у нас няма подобаващи условия за тях.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР