Защо някои хора се възстановяват значително безболезнено от COVID-19, докато

...
Защо някои хора се възстановяват значително безболезнено от COVID-19, докато
Коментари Харесай

Тези 4 фактора са свързани с по-висок риск от „дълъг“ COVID-19

Защо някои хора се възвръщат доста безболезнено от COVID-19, до момента в който други страдат от признаци на заболяването дори откакто се излекуват?

Според ново изследване, оповестено в Cell , съществуват 4 основни фактора, които, наподобява, са свързани с по-висок риск от така наречен „ дълъг “ COVID-19. И това са:

- Колко висок е вирусният товар при започване на инфекцията.

- Наличието на избрани автоантитела.

- Придружаващо заболяване диабет вид 2.

- Пациенти с реактивиран вирус Епщайн-Бар в кръвта – патогена, който провокира инфекциозната мононуклеоза.

Огромният екип от учени от Съединени американски щати достига до тези изводи, откакто събира кръвни проби и проби от тампони от над 300 пациенти с COVID-19 в началния стадий на инфекцията, както и 2-3 месеца по-късно.

Благодарение на тези 4 фактора откривателите добиват много добра визия за възможностите на човек да развие дългия коронавирус, който те назовават пост-остро затруднение на COVID-19 (PASC).

„ Идентифицирането на тези фактори на PASC съставлява огромна крачка напред освен във връзка с разбирането на дългия Коронавирус и евентуалното му лекуване, само че и на установяването коипациенти са изложени на най-голям риск от развиването на хронични положения “, споделя доктор Джим Хийт, един от създателите на изследването и президент на Института по систематични биологии.

„ Тези открития ни разрешават също по този начин да рамкираме нашите познания във връзка с други хронични болести, в това число пост-острия лаймски синдром “, прибавя той.

Все още съществуват голям брой незнайни към дългия коронавирус. Като цяло той включва голям брой нови, завръщащи се или продължаващи проблеми, които хората могат да изпитат 4 или повече седмици след инфекцията.

Тези стотици документирани признаци варират мощно. Сред тях откриваме зной, изнемощялост, главоболие, мозъчна мъгла, болежка в мускулите, полова дисфункция, образни халюцинации, тремори, сърбежи, промени в менструационния цикъл, интензивен пулс, проблеми с контрола на пикочния мехур, херпес, загуба наизуст, замъглено зрение, диария и тинитус (шум в ушите).

Изчисленията варират, само че съгласно множеството проучвания от 3 до 12 % от хората, инфектирани с COVID-19, демонстрират признаци 12 седмици след първичната зараза. Като се има поради, че стотици милиони души са инфектирани по целия свят, приказваме за в действителност огромна численост.

Един от огромните въпроси е по какъв начин да лекуваме дългия коронавирус. Все още не съществуват съответни отговори, само че съгласно скорошни данни имунизацията би могла евентуално да облекчи някои (но не всички) признаци на положението. На откривателите, изготвили новото проучване, занапред им следва да проучват по-подробно новите данни. Те обаче се надяват, че откритията им ще спомогнат за правенето на бъдещи тактики в борба с този здравословен проблем.

„ Дългият коронавирус провокира обилни проблеми при хората, изкарали COVID-19, все пак патологията му е едва разбрана “, споделя доктор Джейсън Голдман, един от създателите на публикацията и специалист по инфекциозни заболявания в Швеция.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР