Защо някои хора обичат горчиво, тъмно кафе, други харесват бира,

...
Защо някои хора обичат горчиво, тъмно кафе, други харесват бира,
Коментари Харесай

Какво обуславя дали харесваме горчиви или сладки напитки?

Защо някои хора обичат горчиво, мрачно кафе, други харесват бира, а трети не могат без сладката кока кола?

Ученият Мерилин Корнелис търси вариации в нашите гени на усета, които биха могли да обяснят другите желания към напитките, тъй като разбирането на тези желания може да покаже способи за интервенция в хранителния режим на хората.

За изненада на Корнелис, нейното ново изследване направено във факултета по медицина към Северозападния университет демонстрира, че вкусовите желания към горчиви или сладки питиета не се основават на вариации в нашите гени на усета, а по-скоро във вариации на гените свързани с психоактивните свойства на тези питиета.

„ Генетиката, която е в основата на нашите желания, е обвързвана с психоактивните съставни елементи на тези питиета “, споделя Корнелис, помощник по превантивна медицина в Медицинския факултет на Северозападния университет.

„ Хората харесват метода, по който кафето и алкохолът ги карат да се усещат. Ето за какво ги пият. Не е усетът “.

Изследването акцентира значимите съставни елементи на държанието и премията за избор на питиета и добавя нашето схващане за връзката сред генетиката и потреблението на питиета – и евентуалните бариери за интервенция в хранителния режим на хората, изяснява Корнелис.

Захарните питиета са свързани с доста болести и здравословни затруднения. Приемът на алкохол е обвързван с повече от 200 заболявания и съставлява към 6% от смъртните случаи в международен мащаб.

Корнелис е намерила един вид в ген, наименуван FTO, обвързван със захарни подсладени питиета. Хората, които са имали вид на гена FTO – същият вид, който преди този момент е бил обвързван с по-нисък риск от затлъстяване – изненадващо избират питиета, подсладени със захар.

„ Това е нелогично “, споделя Корнелис. „ FTO е нещо като тайнствен ген и не знаем тъкмо по какъв начин е обвързван със затлъстяването. Вероятно играе роля в държанието, което би било обвързвано с ръководството на тежестта. “

„ Доколкото ни е известно, това е първото изследване на асоциацията за консумация на питиета, учредено на генома, въз основа на вкусовата вероятност “, сподели Виктор Чжонг, също създател на проучването в Северозападния университет.

„ Това е и най-изчерпателното изследване на асоциацията за консумация на питиета до момента “.

Напитките са били категоризирани в група с горчив усет и група със сладостен усет. Горчивата група е включвала кафе, чай, сок от грейпфрут, бира, алено вино и алкохол. Сладката е включвала подсладени със захар питиета, подсладени питиета и сокове с изкуствени подсладители. Тази подредба на усета е била авансово одобрена от учените.

Консумацията на питиета се дефинира, като се употребяват 24-часови диетични дневници или въпросници. Учените са преброили броя на порциите от тези горчиви и сладки питиета, употребявани от към 336 000 човеци във Англия. След това са провели изследване на асоциацията във връзка с генома, за консумация на горчивите питиета и потреблението на сладки питиета.

И най-после, те са сравнили основните си констатации от изследването във Англия с три американски контролни групи, като констатациите са били доказани и при тях.

Изследването е оповестено в изданието Human Molecular Genetics.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР